Лондон призна, че със САЩ си разменят по въздуха ядрени материали

Лондон призна, че със САЩ си разменят по въздуха ядрени материали - картинка 1

Политици и организации изразиха безпокойството си

1/За последните пет години 23 пъти материали, използвани за ядрени оръжия, са транспортирани по въздух между Великобритания и САЩ. Това признава военното министерство на Обединеното кралство, цитирано от „Гардиън”.

Макар че ведомството не разкрива подробности, смята се, че са превозванирадиоактивен изотоп тритий, плутоний и обогатен уран. Всички важни материали за бойни глави „Тридент”. Те най-вероятно са транспортирани от или за военновъздушната база „Брайз Нортън” в Оксфордшър.

Политици и различни организации изразиха безпокойството си,

че може да възникнат сериозни последствия при инциденти по време на транспортирането на материалите. Обаче от министерството твърдят, че транспортирането е извършено в съответствие със стриктни правила.

„Гардиън” писа на 9 февруари, че военното министерство е провело две извънредни учения на 2011 и 2012 година под кодовото название Astral Bend. Ученията бяха свързани с реагиране при катастрофа на самолети с ядрени материали. При едно от ученията се разиграва сценарий, при който има изтичане на обогатен уран и плутоний в радиус от пет километра в Южен Уелс.

Експерти отбелязват, че Великобритания и САЩ редовно си разменят такива опасни материали според военно споразумение.

Източник: news.bg

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове