Лондон санкционира 25 високопоставени руснаци по закона Магнитски

Лондон санкционира 25 високопоставени руснаци по закона Магнитски - картинка 1

Сред тях са шеф на Следствения комитет и зам.главен прокурор на Русия. Москва плаши с ответни мерки

Великобритания наложи санкции на 25 граждани на Русия за съпричастност към смъртта на Сергей Магнитски, съобщи „Дойче веле“, цитирана от БГНЕС. В списъка могат да се прочетат имената на ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин, зам.-генералния прокурор Виктор Грин, зам.-министъра на вътрешните работи Алексей Аничин, следователи, служители на МВР и на Федералната служба за изпълнение на наказанията.

В списъка, публикуван на страницата на външното министертво са следователят Олег Силченко, занимавал се с делото "Магнитски", както и Фикрет Тагиев началникът на московския затвор "Матроска тишина", където Магнитски почина след усложнение след отказана му медицинска помощ. Има още затворнически лекари от "Бутирка" и "Матроска тишина".

На тези лица им е забранено да влизат на територията на Великобритания и да се занимават с бизнес както пряко, така и чрез британски подизпълнители. В случая, че притежават активи в страната, същите ще бъдат замразени.

Основанието на Лондон за въведените санкции е съпричастност на изброените в списъка хора към нарушаването на човешките права, жестоко отношение и смъртта на юриста Сергей Магнитски. Санкционният списък е публикуван днес на сайта на британското правителство.

В обръщението си към парламента министърът на външните работи Доминик Рааб заяви, че първите санкции, които Лондон въвежда след Брекзит, са свързани с лица, които имат отношение към изтезанията и убийството на Сергей Магнитски – юристът, разкрил най-голямата в руската история данъчна измама.

Съединените щати приветстват санкционния режим на Великобритания, заяви днес финансовият министър Стивън Мнучин. Според изявлението му, това засилва борбата срещу нарушаването на човешките права. 

„Използваните от нашите страни на тези важни инструменти са жизнено необходими за привличането към отговорност на недобросъвестните играчи заради техните действия“, написа Мнучин в Туитър.

Според държавният секретар Майк Помпео, новият режим „символизира нова ера в политиката на санкции на Великобритания и в сътрудничеството между двете демокрации“.

Сред санкционираните от Лондон са и 20 саудитци, заподозрени в участие в убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г. в Истанбул.

Делото Магнитски

През 2008 г. Сергей Магнитски е арестуван по обвинение в укриване на данъци, а през ноември 2009 г. умира в болницата на следствения изолатор „Матроска тишина“ в Москва. Магнитски уличи редица руски чиновници в разхишение на над повече от 230 милиона долара държавни средства. 

Москва: Готови сме на ответни мерки 

Русия си запазва правото да предприеме ответни мерки срещу обявените от Великобритания санкции срещу руснаци, включително срещу шефа на руския Следствен комитет, който се отчита пряко на президента Владимир Путин, предава РИА Новости. "Особено възмутително е, че в списъка на санкциите са включени високопоставени представители на Генералната прокуратура и Следствения комитет на Руската федерация, както и съдии", каза говорител на руското посолство в Лондон.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове