Лозан Панов: Държавата усилено върви към автокрация

Лозан Панов: Държавата усилено върви към автокрация - картинка 1

Председателят на Върховния касационен съд в интервю за Свободна Европа

“Събитията в България от последните години ми напомнят историческия контекст, в който се е развил националсоциализмът, и затова считам, че ние уверено вървим към автокрация“, коментира председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в интервю за вестник “Сега“.

“Струва ми се, че е дошло времето да осъзнаем, че правовата държава не е състояние, което се постига, а идеал, който неотклонно трябва да се преследва. Съдиите са тези, които не бива да мълчат пред лицето на приближаващата опасност. Съпротивата от страна на съдебната власт вече е сведена до единични гласове, като целта е и те час по-скоро да бъдат заглушени“, допълва ръководителят на върховния съд.

Той смята, че страхът в съдебната система става все по-голям с всяко ново отстъпление. По думите му “силните на деня изискват от съда да работи избирателно“, а това сковава съдиите, защото изпълнението на това условие не е възможно.

“Съдът или работи, или не. Сблъсъкът ни с останалите власти е този, който ни имунизира срещу автокрация. Тишината, която настъпва в съдебната власт, става все по-голяма. Тя е лош предвестник и се надявам съдиите да го осъзнават. Не могат да ни задушат всички, но за целта е нужно да сме единни. За съжаление, никой не може да каже със сигурност кога загива една демокрация, кога една правова държава деградира и се превръща само в празна опаковка“, казва Панов.

Шефът на ВКС обяснява, че проверките срещу него няма как да го “дисциплинират“, но си дава сметка, че това е силен сигнал към останалите магистрати..

“Давам си сметка какъв сигнал се изпраща към магистратите, които ще разглеждат наказателните дела, в които прокуратурата не е удовлетворена като страна в процеса. При положение че всичко това е възможно да се случи с председател на Върховен съд, който е разпоредил да се спази законът (с проверката по делото “Иванчева“), то какво ли би станало с един редови съдия, който не изпълни повелите на обвинителите, които се опитват да доминират над другата страна в процеса?! Да не говорим, че това снижава стандарта пред разследващите, които развиват убеденост, че както и да е изработено едно дело, по-вероятно е да "мине" успешно през съда“, казва Панов.

Той напомня, че резултатът от всички проверки срещу него се очаква на 20-ти март.

“Учудващото за мен е, че няколко институции, които не са свързани, действат в удивителен синхрон. Иска ми се да вярвам, че нямат общ координатор, но ми е трудно. Буквално обаче се стряскам при мисълта, че е възможно всичкото да има един пулт на управление, което означава, че държавата ни е напълно завладяна“, казва председателят на съда.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове