Лозан Панов: Мониторингът на ЕК не трябва да спира

Лозан Панов: Мониторингът на ЕК не трябва да спира - картинка 1

В доклада няма нови препоръки, не защото не са необходими, а може би "никой не си прави илюзията, че те ще бъдат изпълнени"

Докладът на Брюксел не може да промени реалността и правосъдната система в България. Според мен обаче не трябва да бъде свален Механизмът за сътрудничество и оценка.

Така председателят на ВКС Лозан Панов коментира поредния доклад на ЕК за България по механизма за сътрудничество и оценка, пише OffNews.

Според Панов докладът е по-скоро политически, но отпадането на мониторинга би имало обратен ефект за европейските институции. Това би довело до евроскептицизъм сред българите, които вярват повече в европейските, отколкото на българските институции.

Според него докладът е стъпка към бъдещо премахване на мониторинга, но не защото са изпълнени дадените препоръки, а защото с този механизъм не могат да бъдат постигнати резултати.

Председателят на ВКС коментира още, че в доклада няма дадени препоръки, не защото не са необходими такива, а може би "никой не си прави илюзията, че те ще бъдат изпълнени".

По думите му докладът е направен по начин, който да постигне спокойствие за европредседателството на България.

"В продължение на 10 години дипломатичният език, с който се казват проблемите, очевидно се разбира погрешно от адресатите. Смятам, че България не е изпълнила препоръките и необходимите критерии за нормална правова среда в нашата страна", допълни Панов.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове