Лозенчани трошат крака и джанти в разбити павета, местната администрация нехае

Лозенчани трошат крака и джанти в разбити павета, местната администрация нехае - картинка 1

На метри от реконструирания пазар на бул. “Черни връх” живущите газят в кални локви и плащат “Синя зона”

Бунт срещу управата на район “Лозенец” стягат живущите около пазара до РУМ “Черни Връх”, научи наш репортер.

Обитателите на един от уж най-престижните квартали на София са бесни, че откакто са встъпили в длъжност през 2019 г., чиновниците отказват да направят елементарни подобрения и ги оставят да се спъват в разбити тротоари и строшени павета, които според местни не са подновявани от времето, когато арх. Кишо Курокава е проектирал “Японския” в края на 70-те години.

Повод за острата ни реакция е сигнал на достолепна лозенчанка, живуща в бл.41 на бул. “Черни връх”. Госпожата, чието име пазим в редакцията, е имала лошия късмет да се спъне и падне на метри от жилищната си кооперация. Инцидентът й е коствал болезнени часове в травматологията на “Пирогов”. В следващите месеци тя ще се придвижва с проходилка, тъй като, в следствие на падането, освен изкълчване, има пукната кост, множество натъртвания и сътресение на мозъка.

Единственият начин тази дама в златна възраст и наборите й да излязат на булеварда или да отидат до съседния пазар, е като преминат през паянтовите подобия на павета, с които е “облицован” паркингът пред блока. За капак, хората от квартала са принудени да делят тези клети метри околоблоково пространство с паркираните автомобили, защото павираният терен е със статут на зона, за която всеки притежател на МПС чинно плаща абонамент.

Чия архитектурна приумица е да се наредят павета върху един толкова натоварен откъм пешеходци и коли вътрешен двор, оставяме на историците да отговорят.

Защо район “Лозенец” отказва да извърши елементарен и -  по наши скромни калкулации - евтин ремонт е въпрос, на който ще търсим отговори непрестанно. Връх в нелепостта е, че фамозните “павета”, които не можем да не оградим с кавички, са тропосани току върху пръстта, без под тях да е положена подходяща за целта настилка. Това прави и без друго разбитите каменни блокове още по-паянтови. При най-малкият дъжд, почвата под краката на минаващите започва зловещо да се размества, а въпросните павета да се движат дори под тежестта на малко дете.

Паркираните автомобили допълнително ги разбиват, собствениците им пък са принудени ежемесечно да ходят при тенекиджия, т.к лунният пейзаж оставя непоправими следи върху превозните средства.

Инцидентът с нашата читателка не е изолиран случай, а честа практика около бл. 41 до РУМ-а.

Обитателите на блока са основно граждани в напреднала възраст, трудно подвижни, използващи патерици и бастуни.

Сред живущите са дейци на културата, ветерани, уважавани лекари, юристи и пенсионирани преподаватели. В близост са домовете на големите, покойни български артисти Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев. Всички те днес са наказани да търпят несъвместими с човешкото достойнство страдания за да излязат от домовете си и прекосят булеварда на път за пощенската станция, където им изплащат пенсиите.

Абсурдът става още по-голям, защото те нямат алтернативен маршрут. Само тясна ивица бетон следва да служи за подход към входовете им, но дори тя е изпъстрена с пукнатини, стръмна е и кара хората да вървят в индийска нишка. Липсата на нормално улично осветление пък е научило възрастните хора да използват мобилните си телефони за фенерче в тъмното. За обраслите с двуметрови бурени тревни площи няма да отваряме дума, нито за опасността тези вече беззащитни жители на “Лозенец” да бъдат пребити и обрани докато преминават през мрачния и разбит паркинг.

Като стана дума за бул. “Черни връх”, няма как да пропуснем и друг символ на общинско безхаберие. Идва реч за подхода на ул. “Люботрън” към булеварда, който отново е в близост до злополучния бл.41. При всеки по-обилен дъжд или снеговалеж, няколкото метра на малката уличка по посока трамвайните релси се превръщат в своеобразен вир, т.к от години има проблем или с шахтите, или с грешно изграден наклон. Каквато и да е причината, администрацията на район “Лозенец” нехае, а кметът е прекалено зает да лансира екстрававагантните си архитектурни идеи вместо да реши наболелите за гражданите въпроси. Припомняме, че преди година администрацията на района стана повод за недоволството на лозенчани с намерението да разтури пазара и да превърне площта в арт-пространство, неясно за какво. Голямата Столична община се принуди да вземе пазара в свое владение за да го спаси от меко казано ексцентричните приумици. Дали не е дошло време СОС да поеме контрол и върху целия “Лозенец” се пита героинята на днешния разказ докато с мъка придвижва проходилката по разбитите павета до дома си.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове