Лукашенко с оферта към ЕС: Връщам 5000 мигранти, вие взимате 2000

Лукашенко с оферта към ЕС: Връщам 5000 мигранти, вие взимате 2000 - картинка 1

В замяна на прекратяването на миграционната криза Лукашенко иска да бъде признат за президент на Беларус и да бъдат отменени санкциите

Беларус предложи да върне 5000 мигранти обратно в родните им страни и призова Европейския съюз да приеме 2000 мигранти, които се намират сега от беларуско-полската граница. Говорителката на беларуския президент Александър Лукашенко каза пред държавната информационна агенция БелТА, че той е обсъдил предложението в телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел и тя се е съгласила да го дискутира с ЕС.

ЕС: Не преговаряме с режима в Минск

ЕС не преговаря с режима в Минск, усилията ни са насочени към осигуряване на път за хуманитарната помощ за мигрантите по границата с Беларус, заяви междувременно говорителят на Европейската комисия. "Не става дума за преговори с режима на Лукашенко, ЕК води технически разговори с агенции на ООН и руски представители, за да бъде улеснено достигането на хуманитарната помощ до мигрантите по границата между Беларус и ЕС", поясни говорителят. Той заяви, че разговорите на Меркел с Лукашенко са "двустранни контакти".  Това е обичаен подход в дипломацията, обобщи говорителят. ЕК вчера отпусна 700 хиляди евро за нуждите на мигрантите от различни точки на света, изпращани от Беларус до границата с ЕС в отговор на европейските санкции срещу режима в Минск

Истинската цел на Лукашенко

Според естонският външен министър Ева-Мария Лиймец истинските планове на Лукашенко са други. В замяна на прекратяването на миграционната криза Лукашенко иска да бъде признат за президент на Беларус и да бъдат отменени санкциите, каза в понеделник Лиймец. Според нея това е била темата на телефонния разговор с Меркел.

"Според нас е важно Европейският съюз да остане единен и да оказва влияние върху Беларус чрез действия и санкции", каза тя.

След като миналата година Лукашено фалшифицира изборите за президент, ЕС обяви, че не го признава за легитимен лидер. Изборите бяха последвани от масови протести, които бяха потушени със сила и репресии. В затвора се намират голяма част от опозиционните политици и протестиращи, като и много журналисти. Независимите медии бяха закрити. 

Беларуските власти са започнали да изтеглят мигрантите от граничния пункт с Полша "Кужница-Брузги", съобщи днес сутринта по полска телевизия заместник-министърът на вътрешните работи на Полша Мачей Воншик. 

Ирак изпрати вчера самолет и ще отведе близо 400 души обратно в родината им, по данни на националната агенция ИНА. 

Това е първа стъпка към развръзка след 10 дни ескалация на западната граница на Беларус заради струпването на хиляди иракски, други близкоизточни и африкански мигранти.

Западът обвинява, не без доказателства, заемащия президентския пост в Беларус Александър Лукашенко, че използва хилядите мигранти като хибридно оръжие срещу Европейския съюз и е създал цяла схема за докарването им през различни летища, където могат да пристигат като "туристи". 

Не всички мигранти, желаещи да влязат в ЕС през Беларус, са от Ирак, нито всички ще искат да се приберат. Това означава, че много от мигрантите може да останат за неопределено време в Беларус и да създават проблеми за властта. Според Лукашенко от близо 5000 души край границата с Полша към 16 ноември близо 3000 са иракчани. Предстои да се уточни как ще подходят други държави, чиито мигранти са в Беларус, от Иран до Либия. 

Генералният секретар на Беларуския червен кръст Дмитрий Шевцов потвърди пред ДПА, че няколко автобуса са извозили от граничния пункт мигранти, които сега са настанени в разположен наблизо детски лагер.

Изтеглянето на мигранти следва дипломатически действия срещу режима на Лукашенко, но и за ограничаване на трафика на мигранти към страната. ЕС договори с държави като Ирак спиране на преките пътнически полети до Минск, но ангажимент да не допускат иракчани, йеменци и сирийци до полети за Беларус поеха и Турските авиолинии, превърнали се в основна част от канала в последните месеци. Сирийската компания Cham Wings, критикувана като близка до режима на Башар ал Асад, също обяви, че няма да лети повече до Минск.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове