Лупинги: Как Борисов и Върбакова си сменяха мнението за ЧЕЗ в последните три дни

Лупинги: Как Борисов и Върбакова си сменяха мнението за ЧЕЗ в последните три дни - картинка 1

Откъде почнаха и докъде стигнаха...

Само за няколко дни, след като скандалът за сделката с ЧЕЗ ескалира и излезе извън границите на държавата, двамата основни участника в него - премиерът Бойко Борисов и собственичката на фирмата "Инерком България", която участва в преговорите за покупката на чешката компания, смениха мнението си на 180 градуса. 

Първоначално чрез правителствената пресслужба, а по-късно и пред младежката организация на ГЕРБ, Борисов даде да се разбере, че сделката е между "частни субекти" и държавата не може да се меси в нея. По повод информацията, че премиерът е разпоредил на пълна проверка на сделката, от правителствената пресслужба уточниха, че: "че правителството няма отношение по сделката между двете частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност".

Ден по-късно Борисов разви тази позиция, като каза, че държавата е много по-лош стопанин

"Защо по време на техните правителства от 2005 година не си ги откупиха обратно и защо само ЧЕЗ да купим, а Енерго-Про и EVN защо не ги купим? Защо да гарантираме на половина българи държавна компания, а на другите частна, след като и с трите се съдим от години? Един уважаван депутат от БСП вчера го чух каза да се одържави. Държавата е много по-лош стопанин и аз ги връщам - помните ли България от въздуха казваха, че изглежда като дискотека, защото имаше режим на тока, когато бяха държавни електроразпределителните дружества?"

Тогава Борисов застана зад позицията, че като дясна партия ГЕРБ е изцяло за частния бизнес, който обаче трябва да бъде род контрола на независими регулатори: 

"Внимателно ще проверим като дойде в нашите институции, на едните мога да разпоредя, другите мога да помоля, защото са независим регулатор и ще видим как ще се развият нещата. Но във всички случаи това е сделка между частни субекти и от извън България. Ако тръгнем да изкупуваме така, защо не изкупим и "Нефтохим"-Бургас и банките обратно, да върнем всичко на държавата, защо само ЧЕЗ?", допълни още той.

В първото си интервю пред медиите Гинка Върбакова застана зад същата позиция. "Това е една частна сделка между две компании", заяви пред Нова тв тя, като допълни: 

"Ако се връщаме към национализацията това са едни доста далечни и тъмни времена за мене."

Тя няколко пъти даде да се разбере, че разговорите по сделката са водени в Прага според чешкото за чешкото законодателство. Върбакова припомни:

"Ако искаше, държавата можеше да участва в тази процедура.

Цялата сделка се проведе по чешкото законодателство, разговорите бяха в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка между две компании."

Няколко дни по-късно, след като министър-председателят съзря заговор за сваляне на правителството заради тази сделка, обърна мнението си.

Той привика на среща в кабинета си частният предприемач, водил преговорите по сделката, след което стана ясно, че самата Върбакова вече няма нищо против държавата да участва в сделката. Тя дори увери, че заминава за Прага, за преговори с продавача за включване и на българското правителство в сделката: 

"Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием“, заяви пред медиите Върбакова.

От думите на финансовия министър Владислав Горанов пък стана ясно, че държавата иска да има"най-малкото контролен дял" в компанията.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове