Любителите на чашките, променили света

Любителите на чашките, променили света - картинка 1

Алкохолът невинаги е порок

Какво е схващането за любителите на чашката в българското общество? Вярваме на клишето, че един пияница не допринася с нищо за обществото, че хората, които си попийват, рядко са полезни с присъствието си наоколо, защото имат проблем.

Това, разбира се, са тежки предразсъдъци и въпреки че злоупотребата с алкохол често има фатални последици, не са малко примерите в световната политика, литература, музика и кино за хора, които въпреки своите проблеми с пиенето, са успели да изградят име и да оставят следа.

Историята доказва, че някои от най-брилянтите умове и таланти са били и любители на чашката. Едни са го правили за удоволствие и разтуха, други - за бягство от действителността, трети, защото просто не са успявали да спрат.

За някои той никога не е бил сериозен проблем, докато други са били погубени от него.

Ейми Уайхаус

Обичана по целия свят, Ейми Уайхаус беше истинско явление на музикалната сцена в началото на 21 век. Певицата имаше особено рядък глас и талант, които едва ли бихме могли да съпоставим с тези на друг наш съвременник. За жалост Уайнхаус се бореше дълго време със своята наркотична зависимост и проблеми с алкохола. Талантливата Ейми ни напусна едва на 27 години вследствие на алкохолно натравяне.

Ърнест Хемингуей

Един от най-значимите писатели на всички времена - Ърнест Хемингуей, автор на "Сбогом на оръжията", "Старецът и морето", "За кого бие камбаната" и редица знакови за американската и световна литература произведения, е не по-малко популярен с любовта си към алкохола. "Реалността е илюзия, породена от липсата на алкохол." - казва Хемингуей.

Стивън Кинг

Продал повече от 350 милиона копия от своите книги по света, Стивън Кинг също се нарежда сред успешните хора, които не са били безразлични към алкохола. Писателят дълго време е имал сериозни проблеми с пиенето, но към днешна дата е по-добре.

Ван Гог

Много са историите за Ван Гог и страстта му към абсента, който е бил доста популярно питие в артистичните среди по негово време. В историята той ще остане като един от най-ексцентричните и талантливи художници на всички времена.

Мел Гибсън

Преди години световните медии избухнаха относно проблемите на Мел Гибсън с алкохола. Той имаше редица изцепки като шофиране в пияно състояние, антисемитски изявления по отношение на полицейски служител и проблеми с родителските права, заради любовта си към чашката, с която засега успя да се пребори.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Какво очаквате от българското председателство на Съвета на ЕС?

Управляващите ще използват повода да се хвалят.

56.52%

Българското кое?

26.09%

Опозицията ще използва повода да прояви активност.

8.70%

Ще "валят" медийни скандали - у нас и в чужбина.

8.70%

Бълагрия ще придобие сериозен авторитет на международната сцена.

0.00%

Блогове