Майката делфин пее на бебетата, докато са в утробата й

Майката делфин пее на бебетата, докато са в утробата й - картинка 1

Явно хората не са единствените, които говорят на бебетата преди да са се родили

Нови изследвания на делфините показват, че майките учат децата си на „сигнали” още преди да са се родили и две седмици след това. Това е звук, който е индивидуален за всеки делфин, чрез който се идентифицират.

Малките развиват свой звук, но преди раждането и скоро след него, майките насочват вниманието си към това усвояване на различните и най-вече специфичния звук за делфинчето.

Учени признават, че това дълго време е било хипотеза.

Това откритие е направено през 2012 и 2014 г., когато учени от Валехо, Калифорния, събират 80 часа запис от два месеца преди и два месеца след раждането на делфинче. Те са наблюдавали общуването между делфините и малкото.

Открили, че процесите протичащи тогава приличат много на тези при хората. Както при хората, бебето е привързано повече към гласа на майката, така е и при делфините или се приближава до това отношение майка-бебе.

Установили са, че преди раждането, майката е възпроизвеждала усилено своя идентифициращ звук, а след раждането това постепенно намаляло. Щом майката спряла да възпроизвежда своя звук, останалите делфини започнали.

Бебетата не се развиват със свой идентифициращ звук, се развива до около 2 месеца. Изисква се време, никой не иска да има еднакъв звук с друг делфин. Както при хората всеки иска индивидуалност. 

/41

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове