Майките на деца с увреждания: Целта ни не е да бутаме правителството

Майките на деца с увреждания: Целта ни не е да бутаме правителството - картинка 1

"Протестът ни не е свързан с политическа партия, който иска да ни яхне – да го направи, целта е да се свърши работа"

Целта ни не е да бутаме правителството, не влагаме политически цели. Реформата, която искаме, ще засегне цялото общество. Това коментираха майките на деца с увреждания Веселa Оваджиева и Димитрина Русева в ефира на Би Ти Ви. Повод е планираният днешен протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.a

Миналата седмица той заяви, че "Законът за хората с увреждания беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, изкарваха на пек и на дъжд тези уж болни деца без грам майчинско чувство и грижа за тях". Той направи коментара пред партийната телевизия "Скат" след заседанието на тристранката във вторник. На него беше одобрен Законът за хората с увреждания, а ден по-късно Министерският съвет го прие и подсигури с близо половин милиард лева закона.

"Не мога да си затворя детето вкъщи, защото на някой не му е удобно. Смятаме, че думите са цинични, независимо в какъв контекст. Не може да правим тънки политически сметки, не искаме да бутаме правителството, това не е в наш интерес", добави Оваджиева.

Според нея в момента има "голяма пропаст" между родителите на деца с увреждания. В момента тя като личен асистент получава 930 лв., но когато детето навърши 16 г. сумата, която държавата ще отпуска за него, е 230 лв., а само една процедура е около 30 лв. "Не става дума само за пари, но и за достъпна среда и достъп до образование, трябва и оценката да бъде променена", каза тя.

Другата събеседничка в студиото - Димитрина Русева, потвърди, че протестът не е политически. "Протестът ни не е свързан с политическа партия, който иска да ни яхне – да го направи, целта е да се свърши работа. В пространството пак се хвърлят едни пари, но тепърва предстои да минат на второ четене в парламента", смята тя. По думите й, за обществото не е поносимо такъв човек да е на толкова висока позиция.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове