Майките на деца с увреждания опънаха палатки пред Министерския съвет

Майките на деца с увреждания опънаха палатки пред Министерския съвет - картинка 1

Движението по столичния бул. "Княз Александър Дондуков" е блокирано

Протестиращите майки на деца с увреждания опънаха палатки пред Министерския съвет снощи.  Майките блокираха и движението по бул. "Княз Александър Дондуков". 


Протестиращите майки от „Системата ни убива”, които от месеци са на палатков лагер пред сградата на Народното събрание и които обявиха, че протестите им няма да спрат, докато не се приеме законодателството в сферата на хората с вреждания, поставиха няколко палатки и в непосредствена близост до Министерски съвет и директно върху паважа на булеварда

„Това е нашето гражданско неподчинение”, заявиха те и се заканиха, че ще нощуват на булеварда и ще блокират движението. Те смятат, че премиерът Бойко Борисов, не е спазил поетите обещания за реални реформи от 1 октомври в подпомагането на хората с увреждания.

Под прозорците на премиера вчера дойде и омбудсманът Мая Манолова, според която на срещата във вторник в социалното министерство е направена важната крачка.

Тогава освен социалният министър, върху плана за действие по приемане на законодателството на хората с увреждания подписите си положиха министърът на финансите Владислав Горанов, омбудсманът Мая Манолова, представители на инициативата „Системата ни убива”, както и представители на национално представителните организации на и за хората с увреждания.

Въпреки че планът предвижда до средата на месец декември законодателството да бъде прието от Народното събрание, протестът на майките продължава, докато това не стане факт.

Проблемът ще бъде решен, когато законите са приети. Майките бяха достатъчно ясни да кажат, че ще стоят на протест, докато се приеме и последният текст, което ще се случи, както пое ангажимент правителството, до средата на декември, заявиха протестиращите жени.

Един от организаторите на безсрочния протест Вера Иванова заяви: „Ние отново сме на протест, защото не вярваме”.

Протестът беше незабавно подкрепен от Гражданско движение "БОЕЦ", които призоваха привържениците си да се съберат на площада и да попречат на полицията да премахне палатковия лагер.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове