Маковей: България да признае румънските цигани за национално малцинство

Маковей: България да признае румънските цигани за национално малцинство - картинка 1

Това поиска румънският евродепутат Моника Маковей в отворено писмо до премиера Бойко Борисов

1/България да признае румънските цигани на своя територия за национално малцинство и да им осигури повече права и отделен бюджет. Това поиска румънският евродепутат Моника Маковей в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министъра на образованието Меглена Кунева и Националния съвет за тристранно сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС, предаде "Фокус".

В него Маковей изразява загрижеността си по отношение на възможността за българските граждани,

които са етнически румънци, особено онези, живеещи в селските райони в България, да изучават учебните предмети на румънски език.

„Миналата година към мен се обърнаха български граждани от румънски произход и ме информираха за трудностите на ромите с румънско потекло в България да изучават учебните предмети на румънски език. За втори път сигнализирам за тези проблеми. Всички живеещи в България румънци трябва да бъдат признати и да бъдат третирани като национално малцинство в съответствие с международното право”, се посочва в позицията й.

„Без реална подкрепа от българската държава румънската общност се намира във финансова невъзможност да отстоява своите политически, социални и културни интереси.

Усилията на румънското правителство да осигури достъп до изучаването на предмети на румънски език бяха възпрепятствани от Министерството на образованието на България”, пише още Маковей.

„Съществуват трудности пред гражданите роми от румънски произход да заявят, че са румънци. Бих искала да приемете бюджет и подробен план за действие както и списък с конкретни мерки за запазване на езика и позволяване на воденето на занятия на малцинствени езици в училищата и във висшите учебни заведения.

Румънците би трябвало да изучават учебните предмети на своя собствен език, ако желаят това и би трябвало да им се позволи да запазят своята култура и да проповядват в църквите на румънски език”, допълва Моника Маковей.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове