Макрон предупреди, че Европа рискува да се върне към 30-те години на миналия век

Макрон предупреди, че Европа рискува да се върне към 30-те години на миналия век - картинка 1

Изборите за Европейски парламент през май догодина са битка между "прогресивните" сили и "националистите", твърди френският президент

Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Европа може да се върне към 30-те години на миналия век заради разпространението на националистка "проказа", предаде EurActiv.

"Изумен съм от сходствата между времената, в които живеем, и тези между двете световни войни", заяви Макрон в интервю за вестник "Уест-Франс". "В една Европа, разделена от страхове, връщането на национализма, последиците от икономическата криза, човек вижда почти системно всичко, което беляза Европа между Първата световна война и (икономическата) криза през 1929 г.", допълни президентът.

"Трябва да имате това предвид, да бъдете съобразителни и да знаете как да отвърнете", подчерта Макрон, който наскоро отправи критики към други държави членки заради отстъплението им от принципите на ЕС.

"Европа е изправена пред риск – да бъде разцепена от националистката проказа и да бъде подчинена от чужди сили. И следователно да изгуби суверенитета си", заяви президентът. "Това е например сигурността й да зависи от избора на САЩ, Китай да играе още по-голяма роля в ключова инфраструктура, Русия понякога да е изкушена да използва манипулация, а финансовите интереси и пазарите да играят по-голяма роля от държавите."

Макрон, чийто рейтинг се срива, се опитва да се позиционира като защитник на центристката политика преди изборите за Европейски парламент през май догодина, които определя като битка между "прогресивните" сили и "националистите".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове