"Малчугана", който унищожи Хирошима на 6 август

"Малчугана", който унищожи Хирошима на 6 август - картинка 1

Какво друго се е случило в този трагичен ден...?

 6 август е очернен ден в историята, заради събитие от 1945 г., когато е град Хирошима, Япония е разрушен напълно от атомната бомба „Малчугана” /Малкото момче/, хвърлена от американския бомбардировач B-29 Енола Гей. „Малчугана” е кодовото име на урановата бомбd, разработена от Армията на САЩ, в рамките на проекта „Манхатън”.

 Съединените щати, ползвайки се с поддръжката на Великобритания и Канада, проектират и построяват първите атомни бомби в рамките на така наречения Манхатънски проект. Първоначално проектът бил започнат по инициатива на учени — бежанци от Европа и американски учени, които подозират, че Нацистка Германия също разработва проект за атомна бомба

 Комитет по избиране на цели изтъкват, че в Киото (интелектуален център на страната), населението

„най-добре ще оцени значението на оръжието“.

 Хирошима е избрана по-късно като цел, най-вече поради големия брой жители и поради факта, че там са разположени важни военни центрове, а и градът е обкръжен от хълмове, което ще „фокусира“ ефекта от бомбата.

 Изчисляването на човешките жертви от бомбата е затруднено от няколко фактора: ниска достоверност на записките за населението, правени по това време в Япония, огромното количество жертви, починали малко по-късно или години след бомбардировките, или стремежът да бъде преувеличен броя на жертвите от японска страна, в зависимост от политическите намерения.

 Счита се, че жертвите в Хирошима са между 90 000-140 000 души, като болшинството от жертвите са сред цивилното население. Други източници посочват 330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни.

 През 1961 г., датата 6 август е белязана със събитие в космическия календар на постиженията. СССР изстрелва втори пилотиран космически кораб – Восток 2, а космонавтът Герман Титов става първия човек, който прекарва в космоса повече от едно денонощие.

 През 2007 г. на 6 август се къса част от стената на микроязовир „Дервента” предизвиква приливна вълна, която залива земеделски площи и причинява тежки разрушения в град Цар Калоян.  

 Роден на 6 август 1980 г. е италианския пилот от Формула 1 Витантонио Лиуци. През 1961 г. е роден и ирландския музикант и беквокалът на U2 Дейвид Хауъл Евънс.
 Рожден ден празнуват и Сергей Игнатов, български египтолог и политик от ГЕРБ и Томислав Дончев, Министър по управление на средствата от ЕС в правителството на Бойко Борисов.

 

/41

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове