Малко познати туристически места в България

Малко познати туристически места в България - картинка 1
a_ok.png

Дори да сте обикаляли, няма как да сте обиколили всичко

С предизвикателство да откриете малко познати туристически обекта в България пътеводителят „50 места, които да посетите в България през 2015 г. с Peika.bg“ е събрал дестинации, които ще ви изненадат и пленят. Някои от тях се намират в големи градове, други изискват по-голямо усилие, за да стигнете до тях. Важното е, че чувството на откривателство си заслужава.

Ето една малка част от всичките 50:

Църногорски манастир "Св. св. Козма и Дамян“

Църногорският манастир "Св.св. Козма и Дамян“ (известен и като Черногорски или Гигински манастир) е спокойно място – в градините му цъфтят рози, а сградите му са нашарени като в илюстрации в книжка с приказки. Монасите произвеждат кисело мляко и млечни продукти. Намира се на около 60 км от София, край село Гигинци.

Детската железница в Пловдив

В Пловдив можете да се качите на една от последните детски железници в страната (другата е в Кърджали), разположенa в подножието на Младежкия хълм. Влакчето е съставено от локомотив и три вагона и побира 50 души, които ще пропътуват вълнуващ един километър от гара Пионер, през мост над пешеходна алея, железопътен прелез с бариери и 50-метров тунел. След тунела идва ред на изкачването по естакадата под формата на цифрата шест. Следва спирка Снежанка и крайната гара Панорама. А най-хубавото на детските влакчета е, че всъщност те не са само за деца!

Античният град Абритус в Разград

Абритус е един от най-добре проучените и експонирани късноантични градове. Днес всеки може да се разходи около крепостната стена, да влезе през северната порта на града, да се наслади на красива панорама от върха на една от реставрираните кули. Жилища, едно от които е с двор с красива колонада, базилики и многобройни древни ценности пренасят посетителя в неподправената късноантична атмосфера. Абритус възниква в края на І век върху развалините на по-ранно тракийско селище, разрушен е през 586 г. при нашествие на аварите.

Екопътека Струилица – Калето – Лъката

На около 2 км от Девин, по поречието на река Девинска в Западни Родопи се вие екопътека „Струилица – Калето – Лъката“. По нея ще минете край меандрите на реката, ще се разхождате по мостчета, ще си почивате в беседки, ще видите самодивския водопад. Екопътеката води до местността Лъката, в която е съществувало средновековно селище, а малко по-нагоре по склона се намират останките от прочутата родопска крепост Кавурското Кале.

Зелен образователен център в Шабла

Нос Шабла е най-източната точка на България. Тук освен Шабленското и Дуранкулашкото езеро, ще се насладите на гледката към скалите на Тюленово. В района са открити едни от най-древните каменни градежи в света. Толкова много има за изследване, че човек има нужда от водач и разказвач. Добро начало е Зеленият образователен център в Шабла, където ви очаква експозиция с част от находките от региона, филм за растенията и животните около Шабла, както и четири камери, които предават в реално време картина от езерата. 

/41

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове