Манджите на баба: Агне по гергьовски

Манджите на баба: Агне по гергьовски - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Честит Гергьовден на всички! Време е да метнете агънцето в пещта и след час-два да сядате на трапезата с цялото семейство.
Предлагаме ви една класическа българска гергьовска рецепта за цяло агне.
Събуждайте баба да помага, а ако агънцето още тича по двора - и дядо ще ви трябва! ;) Той знае как, вие стойте настрана... 

Необходими Съставки

агнешко месо - 1 цяло агне (6 - 8 кг) + дреболиите
бяло вино - 300 мл
бахар - 3 - 4 зърна
дафинов лист - 3 - 4
олио - 200 мл
ориз - 1 кг
моркови - 2 броя
джоджен - 2 ч.л. сух + 5 - 6 клонки пресен
черен пипер - 2 ч.л.
червен пипер - 1 ч.л.
сол - 1 ч.л.


Начин на приготвяне

Порционирайте агнешкото и посолете парчетата. Смесете 100 мл олио и 100 мл бяло вино с всички останали подправки без бахара и дафиновия лист и намажете обилно месото с тази марината. Оставете да се маринова за 2 часа. 
Дреболиите от агнето сварете в леко подсолена вода до полуготовност, след което ги нареже на дребно.
Загрейте мазнина в голяма тенджера и запържете настърганите моркови, а след като омекнат добавете измития и отцеден ориз. Бъркайте, докато се запържи и прибавете дреболиите.
Долейте останалото вино, а след минута и 1 ч.ч. гореща вода. Посолете на вкус, прибавете дафиновите листа и бахара и бъркайте, докато течността се попие.
Прехвърлете ориза в голяма тава и разпределете отгоре парчетата агнешко. Долейте още към 2, 5 л гореща вода и покрийте със стръкчета пресен джоджен. Сложете фолио на тавата и пъхнете да се пече за около 2, 30 часа в загряна умерена фурна.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове