Манджите на баба: Ашуре

Манджите на баба: Ашуре - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Продължаваме с екзотичните десерти, които са се превърнали в неделима част от нашата национална кухня и които баба ви приготвя толкова добре!
Предлагаме ви класическа рецепта за арменско ашуре, защото централна Азия и Армения вероятно са родината на този лесен, но в същото време изискан десерт.

Необходими съставки:

пшеница - 200 г счукана, твърда
захар - 100 г
орехи - 50 г счукани ядки
стафиди - 50 г
розова вода - 10 мл
канела - 1/2 ч.л.
нишесте - 3 ч.л. бяло
конфитюр - от къпини и ягоди


Начин на приготвяне

Житото се почиства, измива се и се оставя да кисне няколко часа в студена вода. Сварява се в същата вода на тих огън до пълно омекване. От него се отделя около 1/3, а останалото жито се претрива през цедка и се залива с житната слиз.
Към получената завряла каша се прибавят нишестето, размито с малко студена вода, захарта и оставените настрана сварени житни зърна. Сместа ври на тих огън до сгъстяване, като накрая се прибавят сушеното грозде и розовата вода.
Изсипва се във формички, поръсва се отгоре със счуканите орехови ядки и канелата. Поднася се, след като изстине и желира с лъжичка конфитюр от ягоди и къпини.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове