Класика в жанра, нали!
Едно позабравено лакомство, което не се намира в кварталните баничарници. Не че е толкова сложно, просто за да стане наистина вкусна закуска, на тази баница й трябва и щипка бабина грижа за любими внуци, това е! ;)
Необходими продукти:
За тестото:
200 мл. хладка вода
1 ч.л. сол
брашно
За плънката:
300 г. спанак
1/2 ч.ч. сварен ориз
200 г. сирене
100 г. кашкашал
2 бр. яйца
1 глава лук
олио

Начин на приготвяне:
Омесва се средно меко тесто, което се разделя на 5-6 топчета, като едно топче е по-голямо, а второ – по-малко от останалите. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат.
Спанака се попарвас вряла вода, отцежда се и се нарязва. Лука се задушава и като поомекне, се прибавя спанака и се задушава още 7-8 минути.
Посолява се и се маха от огъня. Добавят се натрошеното сирене, кашкавала и яйцата.
Върху плот, наръсен с брашно, се разточва по-голямата топка тесто. Точи се, колкото може, без да се скъса, след това разтегля внимателно.
Най-отгоре се слага кората от най-малкото топче. Намазва се с масло и се пече в предварително загрята до 200 градуса фурна.
След като баницата се изпече, се намазва още веднъж с масло, покрива се с кърпа и се оставая да се задуши.
