Класика в жанра, нали!
Време е за добрата стара класика в кухнята! Напоследък май всеки може да готви всякакви завъртени френски манджи, а къде останаха вечните бабини рецепти?
За поредна седмица ви връщаме в дневната на баба, където лесните български гозби са на почит.
А освен това са и много вкусни!
Днес ви предлагаме класическа рецепта за боб с наденица - идеално хапване в хладните есенни дни!
Необходими продукти:
2 кълцани наденици
400 г боб от консерва (а може и да си го сварите сами!)
1 глава лук
2 зелени чушки
2 скилидки чесън
3 с. л. зехтин
100 г пушен кашкавал
сол, мащерка и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Наденицата се нарязва на шайби и се запържва в зехтина, заедно с лукът, нарязан на ивички и чушките и чесънът, нарязани на ситно.
Бобът се сварява добре, най-лесно става в тенджера под налягане. Не забравяйте да смените водата поне веднъж!
Ако все пак ползвате консерва, изсипвате част от сока и прибавяте боба в съда при наденицата, лука и чушките. Овкусява се със сол, мащерка и червен пипер. Разбърква се и се оставя да къкри на умерен огън, докато омекнат зеленчуците.
Ястието се поръсва с настъргания кашкавал и се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, до зачервяване.
Сервира се с печено люто чушле.
Ако имате глинен гювеч, най-вкусно се получава! :)
/10