Манджите на баба: Бурания

Манджите на баба: Бурания - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Лято е, пак е време за вкусни постни манджички! 
Поредна седмица ви връщаме в дневната на баба, където лесните български гозби са на почит.

А освен това са и много вкусни!

Днес ви предлагаме класическа рецепта за бурания, или казано по друг начин: кисело зеле с боб!

Необходими продукти:
600-700 г кисело зеле
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. джоджен
1 ч. л. чубрица
1 с. л. брашно
7-8 с. л. олио
1-2 стръка праз лук
2-3 сушени чушки
250–300 г фасул
1 ч. л. сол

Начин на приготвяне:
Фасулът се накисва за една нощ, след което водата се изхвърля, залива се с нова, кипва се и отново се изхвърля. След това се наливат 1,5 л студена вода и фасулът се вари до омекване.
Празът се нарязва на дребно и се запържва за минута в предварително сгорещено олио. Добавят се нарязаните на малки парчета чушки, запържват се за секунди, след което се поръсват червен пипер и брашно и се налива черпак от бульона на фасула.
Сместа се изсипва при омекналия фасул. Зелето се нарязва на тънки ивички и също се добавя, след което варенето продължава още 30 минути.
В края се добавят подправките и се посолява. Ястието остава на котлона още няколко минути, след което е готово за сервиране.

Има вариант на финала сместа да се изсипе в гювече или тавичка и да се запече на фурна. Всякак е вкусно!

 

/10

Коментари 1

  • #1
    Светлан Караниколов -

    Така е и става .да не станеш от масата.

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове