Манджите на баба: Гръцка мусака

Манджите на баба: Гръцка мусака - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Мусаката може да е нещо, като национално отговорен афродизиак за нас, българите, но да знаете - не е баш национално ястие...
Макар доста да сме допринесли за българизацията й с включването на киселото мляко в заливката и в гарнирането й при сервиране, все пак мусаката най-вероятно е арабска салата от агнешка кайма и патладжани, която е дошла на полуистрова с идването на османците и тук са се сетили да я мушнат във фурната!
Затова я има в толкова много варианти - гръцка, турска, сръбска, черногорска, българска. Всичко си приличат, но и всяка има по някой характерен елемент, който й придава уникалност.
Сигурни сме, баба ви ги знае всичките! И ако не, то гръцката и турската със сигурност, освен че приготвя фантастично българският вариант!

Днес ви предлагаме най-популярния вариант за мусака по гръцки:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

8-10 бр. картофи
2 бр. едри патладжани
1 кг телешка кайма
2 глави лук
червен пипер, сол, риган, канела
За бешамела:
8 с.л. с връх брашно
1.2 л прясно мляко
сол, индийско орехче
зехтин
масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Лукът се нарязва и се запържва в зехтин с каймата, докато сместа стане на трохи. Подправя се със сол, лъжичка червен пипер, лъжичка риган и четвърт лъжичка канела, и се сваля от огъня.

Картофите се обелват и нарязват на шайби, дебели около 1 см. Патладжанът се реже на също толкова дебели шайби.

Тавичката се намазва със зехтин. Нарежда се ред картофи, след това ред патладжани. Изсипва се каймата и се разпределя равномерно. Слага се ред патладжани и се завършва с картофи. Слага се фолио и се пече около час на 200С градуса.
Бешамелът се приготвя, като брашното се запържва в смес от масло и зехтин, количеството трябва да е толкова, че брашното да се омазни, а не да се пече на сухо. Сипва се млякото на струя, като се разбива непрекъснато с тел. Когато бешамелът клокне, се подправя със сол и индийско орехче.
Сосът се излива върху изпечените в тавата редени продукти, заглажда се и се пече отново, докато добие хубав златен нагар - около 30-40 минути, зависи от печката.

* В тази мусака картофите и патладжанът не се пържат, което пести време, мазнина и прави вкуса по-свеж. Естествено, каймата се запържва, но това не би могло да се избегне.
* Част от млякото в бешамела може да се замени с вода - например 1 л мляко и 200 мл вода.
* Количествата са за тава 25х35 см.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове