Класика в жанра, нали!
Време е за добрата стара класика в кухнята! Напоследък май всеки може да готви всякакви завъртяни френски ястия, а къде останаха вечните бабини рецепти?
Поредна седмица ви връщаме в дневната на баба, където лесните български гозби са на почит.
А освен това са и много вкусни!
Днес ви предлагаме класическа рецепта за гювеч със свинско и зеленчуци - чудесна манджа, точно като за късна есен!
Необходими продукти:
600 г свински бут без кост
3 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер
200 г бамя
200 г консервирани домати
400 г картофи
2 червени чушки
1 глава червен лук
300 г моркови
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се реже на кубчета и се запържва в олиото за 3–4 минути.
Добавят се нарязаните на дребно лук и моркови и бъркането продължава 4–5 минути. Чушките се режат на лентички и се прибавят към месото.
Разбърква се добре и след 2–3 минути се добавят картофите, нарязани на едро, и предварително смлените домати. Всичко се задушава около 5 минути, след това се изсипва в глинен съд. Прибавят се бамята и червеният пипер, овкусява се със сол и черен пипер и се похлупва.
Гювечът се пече около 30 минути на 200 градуса.

Съвет:
При поднасянето може да се поръси с шайби праз или накълцан магданоз.