Класика в жанра, нали!
Време е за вкусни постни манджички!
Поредна седмица ви връщаме в дневната на баба, където лесните български гозби са на почит.
А освен това са и много вкусни!
Днес ви предлагаме класическа рецепта за имамбаялдъ - едно ястие, типично за средиземноморската кухня, независимо от турското име, с което е познато у нас и у комшиите. В превод, името му буквална значи "имамът преяде", т.е. толкова е вкусно, че някога някой дядо ходжа не е устоял и ял, ял, докато баялдисал, т.е. здраво преял. ;)
Необходими продукти:
5 патладжана
захар за поръсване
1 връзка магданоз
500 мл олио за пържене
50–60 г зехтин
3 скилидки чесън
5 домата
5 зелени чушки
5 глави лук
лимонов сок за поливане
Начин на приготвяне:
Отстранява се зелената кора на дръжките на патладжаните, кората им се обелва на ивици и се прави разрез надлъжно през средата. Посоляват се, накисват се във вода и се оставят да престоят 10 минути.
Лукът се нарязва на ивици, доматите се обелват и се нарязват на дребно заедно с чушките, а чесънът се наситнява.
В дълбока тенджера със загретия зехтин се запържват чесънът и лукът. Добавят се чушките и доматите и се задушават 1–2 минути. Поръсва се със солта, налива се 1 ч. ч. вода и се задушава 20–25 минути под капак. След това водата се прецежда, зеленчуците се поръсват с магданоз и се разбъркват.
В друга тенджера със загрято олиото се изпържват патладжаните до златисто. Изваждат се върху салфетка, за да се отцеди мазнината и се подреждат в подходяща правоъгълна тава. Разрезите се разтварят и вътре се поръсват със сол и захар. Поливат се с лимонов сок и се пълнят със зеленчуците.
Патладжаните се покриват с резени домати, заливат се с изцедения зеленчуков сос и се пекат 20–25 минути при температура 180 градуса.
Ястието се консумира охладено.
/10