Манджите на баба: Качамак

Манджите на баба: Качамак - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Качамакът е най-лесното ястие! Освен това е и много вкусен, но напоследък май сме го позабравили.

Абсолютно сигурни сме, че баба ви знае как се прави перфектен качамак, още повече, че той може да бъде добро решение за експресна вечеря, когато се чудите какво да сготвите за нула време. 

Необходими съставки:

вода - 1 литър

царевичен грис - 1 чаена чаша
сирене - 100 грама
краве масло - 30 грама
червен пипер - 1 чаена лъжица

сол - 1 чаена лъжичка

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за качамак е сваряването на царевичния грис. Слагате един литър вода в тенджера да заври. След като водата заври добавяте 1 равна чаена лъжица сол и подготвената чаена чаша царевичен грис. Бъркате непрекъснато, царевичният грис трябва да поври 3-4 минути на слаб огън.
В тиган разтапяте маслото, след което добавяте червения пипер, разбърквате два-три пъти и сваляте тигана от котлона. Маслото не трябва да прегаря, защото придобива горчив вкус.
В купички слагате от сварения царевичен грис, след което отгоре му натрошавате малко сирене и добавяте от маслото с червения пипер. Отгоре отново слагате от царевичния грис, отново сирене, и отново масло. И качамакът е готов. Сервирайте качамака докато е още топъл.

Идеалната добавка към порция качамак е чаша айран.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Какво очаквате от българското председателство на Съвета на ЕС?

Управляващите ще използват повода да се хвалят.

56.52%

Българското кое?

26.09%

Опозицията ще използва повода да прояви активност.

8.70%

Ще "валят" медийни скандали - у нас и в чужбина.

8.70%

Бълагрия ще придобие сериозен авторитет на международната сцена.

0.00%

Блогове