Манджите на баба: Капама

Манджите на баба: Капама - картинка 1

Класика в жанра, нали!

На втория ден на Коледа е време за разтоварващо меню, но пък поне за вечеря нека сготвим вкусно зимно българско ястие, което няма начин да не се хареса на цялото семейство.

Както винаги, баба знае най-добре какво да сложи на масата, когато вън е студено!

Предлагаме ви класическа рецепта за капама - онова пищно зимно ястие, приготвено с много и различни видове месо, богато на вкус и аромати, което се прави само по нашите ширини и само през зимата.

Не забравяйте, че за истинска капама ви е нужен голям глинен съд с капак, иначе не е същото. Ако все пак нямате, може да намалите продуктите на половина и да приготвите капама в дълбока тава, покрита плътно с алуминиево фолио. Но си е компромис...

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
500 грама свинско месо
500 грама телешко месо
500 грама сурова наденица
1 пиле пилешко месо
200 грама сланина
1 зелка кисело зеле
1,5 чаена чаша ориз
1 глава червено цвекло
1 чаена чаша червено вино
10 листа дафинов лист
2 чаени лъжици червен пипер
1 чаена лъжица кимион

Подготовката на продуктите: Оставяте външните 5-6 листа на зелката цели, а останалата част от зелката нарязвате на ситно. Измивате ориза и го отцеждате от водата. Измивате червеното цвекло, обелвате го и го нарязвате на кубчета. Месото нарязвате на едри парчета, например малки пържоли, а пилето разрязвате на две. Ако ползвате домашно пиле може да го направите и на 4 части. Осолявате и поръсвате месото с малко черен пипер. Сланината нарязвате на тънки ивици.

Начин на приготвяне: На дъното на голям глинен гювеч слагате 2-3 лентички сланина, а върху тях половината от останалите цели зелеви листа.

Отгоре слагате ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от кубчетата червено цвекло, ½ от ориза и поръсвате с половината от подправките. Нареждате няколко лентички сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ пиле. Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завивате всичко с останалите цели листа кисело зеле.

Заливате с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.
Глиненият гювеч слагате задължително в студена фурна, за да не се спука!

След като гювечът е вече във фурната, пускате я на високи градуси, докато заври, след това намалявате на 160 градуса и оставяте да се пече около 5 часа.

Най-добре е преди сервиране на изсипете цялото съдържание на гювеча в голяма тава. Да нарежете наденицата и да обезкостите пилето. Така, сервирайки във всяка порция капама ще сложите от всичко.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове