Манджите на баба: Карфиолени кюфтета

Манджите на баба: Карфиолени кюфтета - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Предлагаме ви една лесна и вкусна пролетна бабина манджа, която да компенсира агнешкото преяждане миналия уикенд. Всъщност, двата минали уикенда! ;) 

Необходими продукти:
1 глава карфиол (около 1,4 кг)
4 с. л. брашно
2 скилидки чесън
2 яйца (размер L)
150 г краве сирене
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене

за соса:
400 г домати на кубчета от консерва
2 скилидки чесън
1 с. л. олио
1/2 с. л. захар
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Карфиолът се разделя на малки розички, които се готвят на пара, докато омекнат. Потапят се в ледено студена вода, след това се отцеждат хубаво.
Розичките се нарязват на ситно, смесват се с натрошеното сирене, накълцания чесън и ситно нарязания магданоз. Прибавят се яйцата, брашното, сол и пипер на вкус. Трябва да се получи гъста смес, ако е необходимо, се добавя още брашно.
Оформят се кюфтета с помщта на ринг, които се пържат в тиган със сгорещеното олио. След това се поставят върху кухненска салфетка.

През това време се приготвя доматеният сос. Скилидките чесън се запържват в олиото закратко. Наливат се доматите и се варят 10 минути на слаб огън. Подправя се със сол и черен пипер и ако има нужда малко захар.
Кюфтетата се поднасят със соса. По желание може да украсите порциите с пържен магданоз.
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове