Манджите на баба: Коледна баница с късмети

Манджите на баба: Коледна баница с късмети - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Е, днес е Коледа!
Постите свършиха, мятайте пържолите на скарата! Или пуйката във фурната. Или петела в зелето.

Както сте свикнали, както си знаете и както най-много ви харесва! Коледа има толкова много лица по света, че нищо не пречи всяка година да изпробвате нещо ново, ако отдавна нямате баба, която да гледа прасе на двора точно днес да събере родата да му тегли ножа... ;) 

Да ни прощават веганите, ама само който не е пробвал качамак със запържени парченца месце от прасе, което сутринта още е тичало из двора, само той няма да ни разбере... 

Та, пуснете му края, налейте си по чаша червено вино за бог да прости прасето и чакайте обедното въртене на баницата с късметите!
А в кухнята на баба знаем най-добрите рецепти за баници! Ето една от тях:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
400 г точени кори
400 г кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
3-4 бр. яйца
2/3 ч.ч. олио
250 г. сирене
1 ч.л. сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Яйцата се разбиват в купа. В кофичката мляко се сипва содата и се оставя да шупне. Добавя се към яйцата. Добавя и 1/2 ч.ч. вода, олиото, солта, сиренето.

Вземете кръгла тава. Ако корите са правоъгълни, слагайте всяка следваща така, че да е отместена под малък ъгъл спрямо долната. Така ще се получи равномерно дебела баница. Ако са по-дълги от диаметъра на тавата, не ги подгъвайте - рискувате крайчетата да не опекат добре. Изречете излишната дължина, а ивичките подредете между корите, заедно с плънката. 

Разстилат се корите, като всеки лист се залива с малко от сместа. Последният лист се намазва с малко белтък, за лъскавина.

Баницата се нарязва като торта, по радиусите, на толкова парчета, колкото хора ще седнат на масата. Късметите се написват и поставят на различни места в баницата, предварително увити в оризова хартия. Друг, също толкова забавен вариант, е да увиете късметчетата около дрянови клонки и да забучите по едно клонче на всяко парченце, след като баницата се опече. 

Фурната се загрява предварително до 220-230 С. Пече се 30-40 минути до златисто. 

Баницата се сервира или направо в тавата, или в голяма, кръгла чиния за торта. Почва се от най-възрастния член на семейството, като всеки завърта баницата и си взима парчето, което се падне срещу него (най-лесно става с лъскава хромирана тава!). 

А ето и още късметчета:
Здраве – Китка здравец закичи, здравето със теб ще да върви!
Радост – Радост чака те голяма, съкровена и желана!
Щастие – Стига да прескочиш мечката, щастието те чака на пътечката!
Пари – Чадърът наопаки си обърни, за теб от утре ще валят пари!
Бебе – Щъркелите литнаха на юг, но бебе ще заплаче тук!
Екскурзия – Към далечните земи, куфар бързо си стегни!
Домашен любимец – Някой леко ще ти мърка и в леглото ще ти хърка!
Любов – Любов неземна, лекокрила с було бързо те покрива!
Късмет – Пада ти се на късмет, печелившия билет
Къща – Ще си имаш твоя къща, без свекърва и без тъща!
Вила – Над масрафа си надвива, даже ще си има вила!
Кола – Няма вече да вървиш пеша, ще натискаш ти педала на газта!
Басейн – Може да е само два квадрата, но ще си разхлаждаш лятото краката!
Джакузи – Шампанско, ягоди и диви нощни, сред пяна, смях и луди нощи!
Сватба – Думба-лумба, иха-ха, ще играем ний хора!
Учение – Блестящият ти ум ще оценят и диплом за това ще ти дадат!

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове