Манджите на баба: Коледни меденки с глазура

Манджите на баба: Коледни меденки с глазура - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Коледа е утре!

Днес е Бъдни вечер и вече знаете, че на трапезата се слагат само постни ястия, нечетен брой - 7,9,11 и т.н., според майсторлъка и времето, които имате за подготовка. 
Но ако искате къщата цяла седмица да мирише на Коледа, време е да изпечете и коледните меденки с глазура

Пак сме в кухнята на баба, където класическите рецепти са на почит от поколения.

А освен това са много вкусни!

Предлагаме ви рецепта за шарени меденки, които освен вкусни, са и много трайни! Не се колебайте да се забавлявате с тях - сложете на елхата, на обедната маса утре, в шкафа, с чорапчетата на децата.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. мед
2 ч.л. сода
2 г ванилия
5 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио

За белтъчната глазура:
2 бр. белтъци
пудра захар до сгъстяване
1 ч.л. лимонов сок

За пареното тесто:
150 мл вода
70 г масло
150 г брашно
около 500 г пудра захар

сладкарски бои - червена, зелена, бяла и каквато още искате!


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Медът се разбива с 2-те лъжички сода и към него се прибавят предварително разбитите яйца със захарта, ванилията, олио на струйка и брашното.
Разточва се кора и се изрязват формички. Нареждат се в тава върху готварска хартия.
Бисквитите се пекат в предварително загрята фурна на 170 С докато порозовеят.
След като изстинат, по желание могат да се поръсят с пудра захар или се украсяват с белтъчна глазура или парено тесто.

Белтъчната глазура - разбийте белтъците на сняг, добавете пудра захар и лимоновия сок и разбивайте до сгъстяване. Оцветете в различни цветове със сладкарска боя.

Пареното тесто - водата се слага в съд на котлона. Добавя се маслото и когато сместа заври се изсипва брашното наведнъж. Бърка се, докато сместа започне да се отделя от стените на съда. Изважда се и се разстила на плот за да изстине по-бързо. Когато е студено се добавя пудрата захар и се омесва. Разделете го на части и го оцветете с боя за храна. След това може да използвате същите формички, с които сте изрязали меденките, за да изрежете цветната им украса.


Ползвайте въображението - няма начин да сбъркате с нещо толкова вкусно!

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове