Манджите на баба: Малеби с шам фъстък

Манджите на баба: Малеби с шам фъстък - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Тази седмица сме на десертна вълна, ама от по-специалните!
Малебита, ашурета, сутляш и други такива екзотични думи винаги събуждат сладки детски спомени и е време да ви покажем колко лесно се приготвят тези вкусотии с малко ориенталски привкус.
Днес ви предлагаме класическа рецепта за малеби. Имайте предвид, че може да смените царевичното нишесте с оризово и резултатът ще е още по-добър! Освен това, може да гарнирате десерта с бадеми, орехи или каквито други ядки харесвате - пак ще стане. 
Ако не харесвате миризмата на анасон, може да пропуснете мастиковата смола.

Необходими продукти:

1 литър (4 чаени чаши) прясно мляко
250 мл. (1 чаена чаша) течна животинска сметана 35%
4 супени лъжици с куп (60 гр.) царевично нишесте
4 супени лъжици с куп (74 гр.) захар
2-4 супени лъжици (30-60 мл.) вода от портокалов цвят
1 чаена лъжица мастикова смола (сакъз), стрита на прах

За гарниране:

½ чаена чаша (50 гр.) шамфъстък

Начин на приготвяне:

Всички продукти за крема се смесват в подходяща тенджера.
Разбъркват се, докато нишестето се разтвори, след което тенджерата се слага на умерен огън.

Вари се при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Не трябва да се оставя да завира. Варенето продължава около 15 минути. След осмата минута сместа започва леко да се сгъстява, а след 13 минути се появяват първите признаци за завиране. 
Получава се крем със сравнително рядка консистенция и снежно бял цвят.
Разпределя се в купички или чашки.  Ако го приготвяте за празненство може да го насипете в по-голям общ съд или да го разпределите в малки чашки. Охлажда се на стайна температура.
Когато се охлади се наръсва със нарязания шамфъстък. Преди да се сервира, трябва да престои в хладилник за няколко часа.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове