Манджите на баба: Мусака

Манджите на баба: Мусака - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Време е за добрата стара класика в кухнята! Напоследък май всеки може да готви тигрови скариди, а къде останаха вечните бабини рецепти?
В няколко седмици ще ви върнем в дневната на баба, където лесните български гозби са на почит.

А освен това са и много вкусни!

Днес ви предлагаме класическа рецепта за българска мусака. Опитайте, сервирайте на любимия и проверете дали наистина добрата мусака е равна на любовна игра. ;)

Необходими продукти:

1 кг картофи
500 г кайма смес
1 глава лук
1 скилидка чесън
200 г пасирани домати от буркан
1/2 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. червен пипер
50 мл олио
сол и черен пипер на вкус

За заливката:
300 г кисело мляко
2 яйца
1 с. л. брашно

100 гр. настърган кашкавал
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Лукът се наситнява и се запържва в олиото за кратко.
Прибавя се и наситненият чесън и щом леко омекне, се сипва каймата. Запържва се, докато стане на ситни трохи и започне да се карамелизира.
Сипват се пасираните домати и се разбърква. Прибавят се чубрицата и червеният пипер.
Наливат се около 100 мл вода, овкусява се със сол и черен пипер и се готви 5 минути на слаб огън.
Картофите се обелват, нарязват се на ситни кубчета и се слагат в тава. При тях се сипва сместа с каймата. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.
Ястието се залива с вода, колкото да покрие продуктите и се пече до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна – около 40 минути.
Киселото мляко се разбива с яйцата и брашното. Овкусява се със сол и черен пипер.
Мусаката се залива с яйчено-млечната смес. Отгоре се посипва настъргания кашкавал и се запича, докато се зачерви.

Съвет:
Поднесете поръсено със ситно нарязан пресен магданоз.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Следващите парламентарни избори ще са:

През септември 2018 г.

33.33%

След 4 години.

23.81%

Все тая, брат!

23.81%

Преди края на тази година.

19.05%

Блогове