Манджите на баба: Орехова саралия

Манджите на баба: Орехова саралия - картинка 1

Класика в жанра, нали!

До Коледа остават броени дни!

Но преди това идва Бъдни вечер, а там традицията повелява на трапезата да се слагат само постни ястия, нечетен брой - 7,9,11 и т.н., според майсторлъка и времето, които имате за подготовка. 
Да надникнем пак в кухнята на баба, където манджите за "тиха нощ, свята нощ" са на почит от поколения.

А освен това са много вкусни!

Досега от постното меню за Бъдни вечер ви предложихме класически рецепти за содена питка, станимашки сърмички с кисело зеле, чушки, кълнени с боб и салата от кисело зеле. Днес и утре ще ви предложим десертите за трапезата на Бъдни вечер.

Започваме с една изумително вкусна македонска саралия, приготвяна и до ден днешен из цяла северна Гърция и половин Македония. В Българското меню е влязла с бежанците от Егейска Тракия и Солунско и трайно се е настанила сред сладкишите, приготвяни през зимата. А понеже за приготвянето й не се използват никакви животински продукти, саралията е най-подходяща за Бъдни вечер.

Необходими продукти:
1 пакет фини точени кори (Трябва да са съвсем пресни, а може да си ги разточите и сами!)
500 г едро смлени орехови ядки
400 г  захар
1 ч. ч. олио

За сиропа:

600 мл вода
400 г захар

2 пакетчета ванилия

Начин на приготвяне:
Корите се отварят и една по една се поставят върху парче готварска хартия, поръсват с предварително приготвената смес от смлени орехи и захар и се нагъват като хармоника. След това хармониката се премества в суха тава за печене.

Вече подредени в тавата, корите се нарязват на парчета за сервиране, поливат се със сгорещеното олио и се пекат 35 минути в загрята до 180 градуса фурна.

Ако сте привърженици на турската кулинария, същите кори, щедро наръсени с орехи и захар, може да навиете на рулца и да ги подредите в тавата. Нататък процедурата е съвсем същата.

Саралията се вади и се оставя да изстине напълно.
Захарният сироп се приготвя, като кипнете водата с разтворените вътре захар и ванилия. Ако ви харесва, може да добавите и настъргана лимонова кора.

Залейте студената саралия с горещия сироп, покрийте я с хартия и домакинска кърпа и я оставете минимум 10-12 часа да попие сиропа. Най-добре - цяло денонощие.


И после - да ви е сладко!

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове