Манджите на баба: Палачинки

Манджите на баба: Палачинки - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Още една от най-любимите бабини закуски, признайте си!
И от най-лесните за приготвяне, заедно с пържените филийки. Предлагаме класически български вариант за приготвяне на палачинки, като отново сменяме чашата мляко с кисело мляко. Както и пържените филийки, така палачинките стават по-пухкави, а ръбчетата им - по-хрупкави!


ПРОДУКТИ
4 бр. яйца
2 ч.ч. краве кисело мляко
2 ч.ч. брашно тип 500
2 с.л. масло
шипка сода бикарбонат
щипка сол

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват, докато се получи еднородна смес.
Добавя се млякото. Палачинките могат да се направят и с прясно мляко, а също и с вода вместо мляко, но тогава стават много леки и не чак толкова плътни и вкусни.
Брашното се пресява и се смесва със содата (1 щипка). Добавя се на малки порции, за да не стане на бучки.
Добавя се солта (1 щипка), за да овкуси сместа.

Получената смес трябва да е с гъстота на боза. Може да се добави малко прясно мляко, ако е по-гъста или малко брашно, ако се е получила по-рядка.

Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло.
Когато палачинката сама се отлепи от тигана по краищата и може лесно да се повдигне с лопатка, е готова за обръщане.
Готовите палачинки може да се поднесат със сладка или солена плънка, навити на руло или сгънати във формата на джобче.
Да ви е сладко! :)
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове