Класика в жанра, нали!
Поредна седмица ви връщаме в дневната на баба, където лесните български гозби са на почит.
А освен това са и много вкусни!
Днес ви предлагаме класическа рецепта за пататник - онова вълшебно ястие, което си идва дюшеш след ски на Пампорово, помните ли?
Необходими продукти:
800 г картофи
3 яйца
1 малка глава лук
150 г овче сирене
150 г овче кашкавал
6 фини кори за баница
7–8 стръка пресен джоджен
2 щипки самардала или сминдух - според предпочитанията ви
2 щипки чубрица
2 с. л. олио
масло за намазване
Начин на приготвяне:
Картофите и лукът се настъргват на едро ренде, като картофите може и да се отцедят, ако пуснат много сок.
Смесват се с намачканото сирене, яйцата и кашкавала, настърган на ренде. Овкусява се с наситнения джоджен, самардалата и чубрицата.

В тефлонов тиган се сипва олиото, като се намазняват и стените. Слагат се 3 от корите, намазани с олио, така че краищата им да излизат извън тигана.
Сипва се плънката и се притиска леко към стените на тигана, за да се оформи.
Отгоре се покрива с останалите кори и краищата им се завиват добре навътре. Пататникът се пече под капак на умерено загрят котлон.
Като се зачерви добре отдолу, се обръща върху чиния. После се слага с неизпечената страна надолу. Пече се без капак, за да се получи хрупкава коричка. Когато е готов се намазва хубаво с масло и се оставя да изстине.