Манджите на баба: Пиле фрикасе

Манджите на баба: Пиле фрикасе - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Време е за добрата стара класика в кухнята! Напоследък май всеки може да готви тигрови скариди, а къде останаха вечните бабини рецепти?
В няколко седмици ще ви върнем в дневната на баба, където лесните български гозби са на почит.

А освен това са и много вкусни!

Днес ви предлагаме класическа рецепта за пиле фрикасе. Опитайте, сервирайте на децата с хубав мек хляб за топене и проверете дали все така предизвиква възхищението им!

Необходими продукти:

3 долни пилешки бутчета
5 с. л. олио или масло
5 с. л. брашно
3-4 скилидки чесън
сол
магданоз

за заливката:
2 с. л. кисело мляко
сока на 1/2 лимон
3 жълтъка

Начин на приготвяне:
Пилешките бутчета се сваряват в подсолена вода, обезкостяват се и се накъсват на парчета. Ако са по-малки, може да ги оставите и цели, но се уверете, че са добре сварени. 

В дълбока тенджера се слага олиото (маслото), към него, при непрекъснато бъркане, се прибавя брашното, а след малко се прибавя и настърганият чесън.
След това се прибавя бульонът от пилето и се намалява огънят. Бърка се с пасатор или тел, защото е възможно да се получат бучки.
Когато сместа започне да се сгъстява се прибавят вече накъсаните бутчета. 


През това време в купа се разбиват жълтъците, киселото мляко и лимоновият сок, докато се получи еднородна смес.
Сместа се добавя към ястието, докато е все още на огъня и се бърка за около 5 минути.

Ако сте оставили бутчетата цели, запечете ги леко във фурната и ги залейте направо в чинията.
Поръсете с магданоз!

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Къде ще прекарате коледните празници?

У дома, със семейството.

45.16%

В някоя класическа коледна столица - Виена, Прага, Будапеща!

22.58%

Колкото по-далече, толкова по-добре!

17.74%

Където има сняг, какво е Коледа без снежинки!

14.52%

Блогове