Класика в жанра, нали!
Време е за добрата стара класика в кухнята! Напоследък май всеки може да готви Бьоф Строганов, а къде останаха вечните бабини рецепти?
В няколко седмици ще ви върнем в дневната на баба, където лесните български гозби са на почит.
А освен това са и много вкусни!
Започваме с класическото пиле с прясно зеле.
Ако сте от Панагюрище, да знаете, че е същото като пиуе със зеуе! ;)
Необходими продукти:
500 г пилешки гърди или бутчета
1,5 кг зеле
300 г домати (пресни или от консерва)
1 с. л. червен пипер
3 дафинови листа
1/2 к. ч. олио

Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се почиства и се нарязва на порционни парчета.
Зелето се наситнява, поръсва се със сол на вкус и се намачква. В дълбок съд се слага зелето, полива се с олиото и се добавят предварително настърганите домати и подправките.
Задушава се за около 15 минути, докато зелето поомекне. Добавя се пилешкото и се задушава още 20 минути, до полуготовност на месото. Ако е необходимо, се добавя малко вода, за да не загори. Прехвърля се в тава и се запича за още 20 минути на 200 градуса или докато месото и зелето получат приятен златист загар.
Съвет:
По желание може да се поднесе, поръсено със ситно нарязан пресен магданоз.