Манджите на баба: Постни сарми с лозови листа

Манджите на баба: Постни сарми с лозови листа - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Време е за добрата стара класика в кухнята! Напоследък май всеки може да готви суши, а къде останаха вечните бабини рецепти?
Трета седмица ви връщаме в дневната на баба, където лесните български гозби са на почит.

А освен това са и много вкусни!

Днес ви предлагаме класическа рецепта за постни сарми с лозови листа - баш им е времето!

Необходими продукти:

15–20 лозови листа
кофичка кисело мляко
черен пипер и сол на вкус
1 ч. л. червен пипер
6 с. л. олио
1 ч. ч. ориз
7–8 стръка джоджен
7–8 стръка магданоз
2 домата
2 глави лук
3 моркова

Начин на приготвяне:

Морковите и лукът се нарязват на ситно и се задушават в сгорещеното олио. Налива се малко вода, разбърква се и зеленчуците се оставят да се задушат за кратко.
Слагат се почистеният ориз и обелените и нарязани на кубчета домати и се добавя малко вода и червеният пипер. Накрая се подправя с нарязаните на ситно магданоз и копър.
Лозовите листа се измиват, след което се попарват в нагорещена вода, за да омекнат.
Във всеки лист се поставя от плънката и се завиват сарми. Слагат се в тенджера, налива се гореща вода, колкото да ги покрие, и се покриват с чиния.


При сервиране, към всяка порция сарми се добавят две-три лъжици кисело мляко.

Украсете със стрък магданоз или резенче лимон. Да ви е сладко!

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове