Манджите на баба: Пълнен шаран на фурна с орехи и стафиди за Никулден

Манджите на баба: Пълнен шаран на фурна с орехи и стафиди за Никулден - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Да надникнем пак в кухнята на баба, където манджите за Никулден са на почит от поколения.

Традиционно, българите предпочитат шаран, а люспите му се запазват до следващата година. Част от тях се съхраняват от стопанката на дома и се слагат под възглавниците на децата, ако се разболеят. Друга част се разпределят по портфейлите на домочадието, като се вярва, че привличат парите.

Днес ви предлагаме традиционна българска рецепта за Никулден!

Необходими продукти за четири порции:

1 1/4 кг шаран
200 г ориз
3 глави лук
1 връзка пресен лук
60 г орехи
60 г стафиди
1 ч.л. мащерка
1 щип. черен пипер
сол
4 с.л. олио
1 к.ч. вода
магданоз

Начин на приготвяне:

Стафидите се накисват във вряла вода за десетина минути. През това време 1/3 от лука (3 глави) се нарязва на ситни кубчета и се задушава в дълбок тиган с олио (4 с.л.). Щом лукът се позлати, се добавя измитият ориз (200 г) и се пържи, докато стане прозрачен. След това към него се добавят подправките - черен пипер (1 щип.), сол, мащерка (1 ч.л.), а също и водата (1 к.ч.). Когато оризът поеме течността, към него се добавят отцедените от врялата вода стафиди, натрошените орехи (60 г) и накрая - ситно нарязаният пресен лук (1 връзка). Всичко се разбърква много старателно. Шаранът (1 1/4 кг) се почиства добре, измива се с вода и люспите му се отстраняват. С плънката се пълни и се зашива с подходящ и здрав конец. Останалият лук се обелва и нарязва на колелца, които се подреждат на дъното на тавичка. Върху колелцата лук се полага напълненият и зашит с конец шаран, а около него се разпределя останалото от плънката, което не е се е побрало в рибата. Ястието се поръсва с малко сол и се залива с вода, колкото да покрие ориза. Завива се с фолио и се оставя да се пече за около час при 180 температура, след което фолиото се отстранява и пълненият шаран се пече още половин час без фолио, докато се позлати. Накрая се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз и се сервира горещ. Важно е да се внимава, когато се яде, тъй като шаранът е риба с много на брой дребни кости.

Времето за приготвяне е около 120 минути :) 

Да ви е сладко!

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове