Манджите на баба: Пълнени чушки с боб

Манджите на баба: Пълнени чушки с боб - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Остават само два дни до Коледа!

Но преди това идва Бъдни вечер, а там традицията повелява на трапезата да се слагат само постни ястия, нечетен брой - 7,9,11 и т.н., според майсторлъка и времето, които имате за подготовка. 
Да надникнем пак в кухнята на баба, където манджите за "тиха нощ, свята нощ" са на почит от поколения.

А освен това са много вкусни!

Днес ви предлагаме класическа рецепта за чушки, пълнени с боб. Това е рецепта, приготвяна от богатите пловдивски кокони, затова всичко в нея е по-по-най: чушките са предварително печени и белени, бобът е най-големият смилянски, който намерите на пазара, орехите трябва да са тазгодишна реколта, с още светли ядки. 

Признаваме, малко е врътня, но път резултатът си струва.

Най-важното е тавите да са две, защото в Пловдив не помнят случай една да е стигнала за домочадието, толкова са вкусни!

Необходими родукти:
4-5 с.л. олио
2 глави кромид лук, нарязани на ситно
1 морков, нарязан на кубчета
500 г смилянски боб, сварен
15-20 бр чушки, предварително изпечени и обелени
150 г смлени орехи
1 с.л. червен пипер
1 с.л. джоджен
2 ч.л. чубрица
¼ чаша вода
2 с.л. зехтин
1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Чушките се изпичат и обелват от външната ципа. Бобът се вари до нацепване на люспата и след това всяко бобче се обелва. За да стане лесно и вкусно, изберете най-едрия смилянски боб на пазара. 

Истината е, че по Коледа хубави пресни чушки трудно се намират, затова предвидливите домакини замразяват двайсетина белени пиперки още през септември, когато са пресни и много вкусни. Особено в пловдивско! 
Но ако нямате белени чушки, все още можете да приготвите фантастично ястие със сушени пиперки, които може да си купите на всеки български пазар през зимата.

Загрейте олиото в тиган на средна температура и задушете лука и моркова, също да омекнат. Овкусете ги с червения пипер като разбърквате постоянно, докато поемат напълно мазнината. Прибавете сварения боб и смлените орехи. Разбъркайте отново.
Джодженът и чубрицата също се прибавят и се разбърква много добре. Подправете със солта. 
С получената добре разбъркана смес напълнете чушките и ги подредете в предварително намазнена тавичка. Полейте с водата. 
Намажете чушките отгоре със зехтина и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове