Класика в жанра, нали!
За яйца по панагюрски най-често се сещаме, когато хладилникът е празен, а умираме от глад и няма за сложни рецепти с много съставки. Освен в графата „аламинути”, рецептата за яйца по панагюрски влиза и в графата „любими бабини ястия”. Вкусна и лесна за приготвяне, рецептата за яйца по панагюрски е подходяща за всеки новак в кухнята, както и за всяка студентска квартира.
Необходими съставки за 4 порции:
яйца - 8 броя
кисело мляко - 400 грама
сирене - 100 грама
краве масло - 20 грама
червен пипер - 1/2 чаена лъжица
чесън - 2 скилидки
сол и оцет
Начин на приготвяне:
Първо пригответе основата за всяка порция яйца по панагюрски. Натрошете сиренето и го разбъркайте с киселото мляко. Ако обичате чесън, нарежете 2 скилидки на ситни парченца и ги добавете към сместа от кисело мляко и сирене. Получената смес разпределете в дълбоки чинии.
В голяма тенджера сипвате вода и я слагате да заври. След като заври добавяте 1 чаена лъжица оцет и ½ чаена лъжица сол. Дърпате тенджерата от котлона и от ниско чуквате яйцата едно по едно. Връщате тенджерата с яйцата на котлона и оставяте да поврят 2-3 минути, ако обичате рохки яйца, или 5 минути, яко предпочитате да са по-твърди.
Яйцата трябва да се забулят. Когато са готови ги извадете с решетъчна лъжица и поставете по две във всяка чиния.
В тиган разтопете маслото, след което добавете червения пипер и разбъркайте за 20-30 секунди. Внимавайте пиперът да не загори, защото това ще развали вкуса на вашите яйца по панагюрски!
Добавете от запържения червен пипер във всяка порция.
За украса, а и за освежаване на вкуса може да добавите и ситно нарязан магданоз към всяка порция яйца.