Класика в жанра, нали!
Шкембе чорбата спада към онези ястия, за които се носят легенди! Шкембе чорбата е признат лек срещу махмурлук, към шкембе чорбата се обръщаме сутрин, след тежка вечер.

Да приготвиш вкусна шкембе чорба вкъщи е лесна задача, като единственото условие е да имате качествено и чисто шкембе. Предлагаме ви класическа рецептата за шкембе чорба от българската национална кухня - такава, каквато любяща баба би спретнала на скъпия си внук в събота сутрин, след тежка петъчна обиколка по клубовете!
Необходими съставки:
шкембе - 300 гр
прясно мляко - 300 мл
краве масло - 30 гр
червен пипер - 2 чаени лъжици
брашно - 1 супена лъжица
черен пипер - 1/2 чаена лъжица
чесън - 1 глава
оцет - 1 кафена чаша
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за шкембе чорба е подготовката на шкембето, което трябва да е измито и добре почистено.
Може да приготвите чорба както със свинско, така и с телешко, или агнешко шкембе. В зависимост от това, какво ще е шкембето ще ви е необходимо и различно време за приготвяне.

Агнешкото шкембе се сварява за около час, докато свинското и телешкото трябва да се варят с часове, докато омекнат. Сварявате шкембето без сол, докато омекне, а може да ползвате и готово бланширано шкембе, като си спестите времето за варене. Изваждате шкембето и към 1 литър бульон добавете горещото прясно мляко, 2 чаени лъжици сол и ½ чаена лъжица черен пипер.
Свареното шкембе нарязвате на ситно. В дълбок тиган сгорещявате кравето масло, добавяте червения пипер и брашното и ги запържвате за около минута - две, след което добавяте няколко лъжици от бульона и бъркате докато се получи еднородна смес.
Изсипвате запръжката в бульона, добавяте и нарязаното шкембе и оставяте супата да поври няколко минути.

Сервирайте шкембе чорбата със счукания чесън, разбъркан с оцета. Може да добавите и счукано люто чушле - ефектът върху препила глава е гарантиран! ;)
Коментари 1
razlikata na raZLICHNITE SHKEMBETA SE PRIGOTVQ PO RAZLICHEN NACHIN.NAPRIMER AGNESHKOTO I TEL. SHKEMBE SI IMA RAZLICHNI AROMATI I RAZLICHNO PRIGOTVQNE.NE PISHETE GLUPOSTI