Манджите на баба: Щедър тиквеник

Манджите на баба: Щедър тиквеник - картинка 1

Класика в жанра, нали!

До Коледа остават броени дни!

Но преди това идва Бъдни вечер, а там традицията повелява на трапезата да се слагат само постни ястия, нечетен брой - 7,9,11 и т.н., според майсторлъка и времето, които имате за подготовка. 
Да надникнем пак в кухнята на баба, където манджите за "тиха нощ, свята нощ" са на почит от поколения.

А освен това са много вкусни!

Досега от постното меню за Бъдни вечер ви предложихме класически рецепти за содена питка, станимашки сърмички с кисело зеле, чушки, кълнени с боб и салата от кисело зеле. Вчера и днес ви предлагаме десертите за трапезата на Бъдни вечер.

След македонската саралия вчера, днес ви показваме рецептата за щедър тиквеник с орехи, за който едно може със сигурност да се каже - материал не се щади!

Необходими продукти:

1 пакет готови фино точени кори
1 кг тиква
200 мл. олио
300 г захар
200 г орехови ядки
1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Обелената и почистена тиква се настъргва на едро ренде и се оставя да се отцеди в леко наклонена тавичка. Прибавят се счуканите орехи, канелата и захарта.
Първата кора се поръсва с малко олио. Върху нея се слага втора кора, която се поръсва със сместа. Двете кори се навиват на руло. Рулата се нареждат в намазана с олио тавичка и се поръсват с още мазнина. Ако искате, може да навиете рулата в спирала.

Тиквеникът се пече в умерена фурна до зачервяване. Сервира се охладен, по желание - поръсен с пудра захар.
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове