Манджите на баба: Сирене в гювече

Манджите на баба: Сирене в гювече - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Време е за добрата стара класика в кухнята! Напоследък май всеки може да готви всякакви завъртяни френски ястия, а къде останаха вечните бабини рецепти?
Поредна седмица ви връщаме в дневната на баба, където лесните български гозби са на почит.

А освен това са и много вкусни!

Днес ви предлагаме класическа рецепта за гювече със сирене и яйце, станало популярно с "ресторантското" си име - Сирене по шопски.

Уверяваме ви, сирене в гювече слагат навсякъде из България, като вариациите са незначителни. В пловдивско, например, слагат и пушена наденица или луканка и  му викат "Сирене по тракийски".

Нека! Важното е, че всякак е вкусно!

Необходими продукти:
600 г краве сирене
300 г червени домати
100 г краве масло
250 мл газирана вода
6 яйца
2 люти чушки
червен и черен пипер на зърна

по желание - сминдух или чубрица

Начин на приготвяне:
Сиренето се натрошава и се разпределя в 4 гювечета.
Отгоре се подреждат доматите, нарязани на шайби и кубчета масло. Похлупва се и се пече 10–15 минути в загрята на 180 градуса фурна.
2 яйца се разбиват, налива се газираната вода и яйчената смес се разпределя в гювечетата.
Похлупва се и се пече до златисто – 10 минути.

Върху всяко запечено гювече се чуква още по едно яйце и се поръсва с червен пипер, смлян сминдух или чубрица и се пече още 5 минути в горещата фурна.
Поднасят се с препечена филийка, нарязани люти чушки и счукан черен пипер.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове