Манджите на баба: Сиренки със сусам

Манджите на баба: Сиренки със сусам - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Сусамът с право е смятан за суперхрана - лекува сума ти бележки и неразположения, полезен е за костите, паметта, стомаха и... абе, май за всичко!
Малките вкусни семенца са част от нашата трапеза от векове, а баба ви със сигурност знае сума салтанати, с които да го включи в менюто!
Предлагаме ви една класическа рецепта за сиренки със сусам. Покажете я на баба и я оставете да се развихри из кухнята! 

Необходими Съставки

яйца - 2 бр.
прясно мляко - 1 к.ч.
кисело мляко - 1/2 ч.ч.
сол - 1/2 ч.л.
захар - 1 к.л.
масло - 3 с.л. разтопено
мая - 1 ч.л. суха
брашно - колкото е необходимо за еластично тесто
ЗА ПЛЪНКАТА
сирене - натрошено
кашкавал
сусам - за поръсване
жълтъци - 1 бр. за намазване

Начин на приготвяне

Приготвяме тестото, като разбиваме яйцата и към тях прибавяме топлото прясно мляко и кисело мляко със стайна температура.
Прибавяме сол, захар, разтопено краве масло и мая. Постепенно добавяме брашно и замесваме еластично тесто. Оставяме на топло да втаса за 30-45 минути.
От втасалото тесто правим топки, разточваме леко и в средата на всяка слагаме натрошено сирене и парченце кашкавал. Навиваме, като подгъваме крайчетата навътре.
Готовите сиренки слагаме в тава върху намазана с мазнина хартия за печене. Намазваме сиренките отгоре с жълтък смесен няколко капки олио, поръсваме със сусам и изпичаме във фурна на 180 градуса до златист

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове