Манджите на баба: Содена питка

Манджите на баба: Содена питка - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Остават броени дни до Коледа!

Но преди това идва Бъдни вечер, а там традицията повелява на трапезата да се слагат само постни ястия, нечетен брой - 7,9,11 и т.н., според майсторлъка и времето, които имате за подготовка. 
Да надникнем пак в кухнята на баба, където манджите за "тиха нощ, свята нощ" са на почит от поколения.

А освен това са много вкусни!

Днес ви предлагаме класическа рецепта за красива содена питка без мая, в която да скриете копче, бобче и паричка. Който открие копчето, той ще се труди най-много в семейството, бобчето е за здраве и берекет, а паричката носи голям късмет и пари.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
копче, бобче и паричка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замества меко тесто. 

Овалва се в брашно и почива 10 минути. В тестото се поставят паричката, копчето и бобчето, завити във фолио. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне.
От оставеното тесто с намазнени ръце се правят фигурки, които се подреждат върху питката. Традицията изисква да има поне кръст, но може да добавите също житен клас, грозд, слънце, птичка, къща - всичко в материалния свят, което ви е важно до го има и догодина.
Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове