Манджите на баба: Станимашки постни сърмички

Манджите на баба: Станимашки постни сърмички - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Остават три седмици до Коледа!

Но преди това идва Бъдни вечер, а там традицията повелява на трапезата да се слагат само постни ястия, нечетен брой - 7,9,11 и т.н., според майсторлъка и времето, които имате за подготовка. 
Да надникнем пак в кухнята на баба, където манджите за "тиха нощ, свята нощ" са на почит от поколения.

А освен това са много вкусни!

Днес ви предлагаме класическа рецепта за ситни станимашки постни сърмички с кисело зеле - ще си оближете пръстите!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

2 ч.ч. ориз
2 средни по размер кисели зелки
1 чаша зелев сок

1 глава лук
150 г олио
сол
червен пипер,
черен пипер,
чубрица  
кимион


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Първо избираме по-широките листа от зелките и ги нарязваме на правоъгълници с размер около 7х4 сантиметра. Сърцевината на зелките и твърдата част от листата оставяме за салата.
Оризът, подправките и ситно нарязаният лук се смесват заедно. После взимаме едно по едно всяко от правоъгълничетата кисело зеле и поставяме в тях от плънката – горе-долу по една чаена лъжичка.
Когато поставим плънката, навиваме на руло и завиваме добре краищата, за да не се развалят сармичките. Вече готови и навити ги подреждаме в тенджера и ги поливаме с олиото, зелевия сок и вода до средата на тенджерата.
Задължително ги натискаме отгоре с по-голяма чиния, за да останат цели и да не се развалят при варенето. Оставяме ги да заврат и след това още около 25-30 минути.
Може да ги наредите и в голям гювеч и да ги запечете финално на фурната.
Тези асеновградски сармички стават малки, изящни и страшно вкусни, в което няма защо да ви убеждаваме. Само да ги опитате и ще се влюбите в тях. Желаем ви добър апетит и да ви е сладко на всички!
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове