Манджите на баба: Свински ребра с кисело зеле

Манджите на баба: Свински ребра с кисело зеле - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Коледните празници отминаха, но по нашите земи зимата си е време за купон от памтивека. Като се почне от Андреевден (30 ноември), та до Трифоновден (1 февруари) - два пълни месеца, в които почваме леко и през пости, минаваме през никулденските шарани, през постната трапеза на Бъдни вечер, после свинските угощения около Коледа и Нова Година и така, чак до обилно полятото първо подрязване на лозите в дена на св. Трифон. 
Вярвате или не, от бабино време всеки празник си има специфична гозба. Споменахме вече шарана за Никулден, писахме за бъднивечерските сарми и пълнени чушки, коледните пуйки о прасенца. Сега е време да отдаден чест на Св. Йоан Кръстител, на чийто ден най-таченото ядене е свинско със зеле. 

Или както баба знае: свински ребърца с кисело зеле!

Предлагаме ви класическа рецепта на една от най-любимите зимни манджи на българите:

Необходими продукти:

700 г свински ребра, нарязани на порции по 2 ребра
1 кг кисело зеле, нарязано на ситно
300 мл зелев сок
2 глави лук, нарязан на кубчета
2 супени лъжици слънчогледово олио
1 супена лъжица с връх свинска мас
2 чаени лъжици сладък червен пипер
1 чаена лъжица пушен пипер
сол и прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Ребрата се измиват и подсушават. В голям и дълбок тиган се изсипва олиото и се нагрява равномерно. Ребрата се запържват на две порции в него от двете страни, докато придобият цвят. Изваждат се и се оставят настрана.
В същия тиган се добавя свинската мас и се разтопява. Изсипва се лукът и се разбърква 4-5 минути докато омекне. Добавят се зелето, двата вида червен пипер, сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Имайте предвид, че зелето и зелевият сок са солени. Разбъркват се за 2-3 минути и тиганът се отстранява от огъня.
В керамичен съд или просто в по-дълбока тава се нареждат зелето и ребрата като се редуват. Заливат се със зелевия сок и ако е необходимо се добавя вода, така че всичко да бъде покрито с течност. Съдът се захлупва с капак или алуминиево фолио и се слага в предварително нагрята фурна на 200°C. Готви се около 2 часа.

Ако се използва глинен съд, след като се запълни със зелето и ребрата се поставя в студена фурна, и тогава фурната се включва. В този случай времето за готвене трябва да се увеличи с около 20-30 минути.
Може да сервирате с люто чушле!
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове