Манджите на баба: Турска мусака

Манджите на баба: Турска мусака - картинка 1

Класика в жанра, нали!

След като вчера ви запознахме с гръцкия вариант на това любимо бабино ястие, днес ви предлагаме и турската вкусотия!
Ако се питате каква е разликата между двете, това са яйцата и киселите краставички, които комшиите от изток слагат в сместа. 
Освен това, турската мусака често е върху канапе от картофено пюре, вместо картофите да са нарязани вътре. Освен това, каймата по-вероятно е агнешка, а отгоре вместо заливка турските баби настъргват разкошен кашкавал!

Необходими продукти:

кайма - 500 г, телешка или агнешка
домати - 1/2 буркан, от консерва
чушки - 2 зелени
кисели краставички - около 1/2 буркан
моркови - 1 брой, голям
яйца - 5 - 6 твърдо сварени
картофи - 1 кг за картофено пюре
прясно мляко - 150 мл
масло - за картофеното пюре
кашкавал - за поръсване
сол
черен пипер


Начин на приготвяне

Намачкайте консервираните домати и размесете каймата с 2-3 с.л. от него. Загрейте малко мазнина в тиган и задушете нарязаните чушки и морков. Добавете каймата, овкусете с подправки и останалите домати.
Задушавайте, докато доматеният сок не се изпари. През това време сварете и картофите, след което ги направете на пюре с малко сол, масло и прясно мляко. Сварете яйцата и ги нарежете на кръгчета.

В намаслена тава направете канапе от картофеното пюре, отгоре разпределете каймата, ред нарязани краставички и яйца и отново ред пюре. Поръсете с кашкавала и запечете мусаката до златиста коричка.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове