Манията по култа

Манията по култа - картинка 1

Виж серийния убиец отблизо - Чарлз Менсън

7/ 40 години след най-известното си престъпление, серийният убиец Чарлс Менсън се е превърнал във феномен на попкултурата.

През август 1969 година съпругата на Роман Полански - Шарън Тейт, бременна в деветия месец, и още четирима души, са убити по особено жесток начин в къщата на режисьора в Лос Анджелис. Според показанията на убийците Шарън умряла последна. Преди това молила да я оставят жива, докато роди детето си. С кръвта й убийците написали на вратата Pig (прасе).

Вечерта на убийството

Шарън е бременна в осмия месец и тъгува по съпруга си, който снима филм в Европа. Тя често кани приятели у дома през уикенда, за да се развлича, пише kriminalnidosieta.com

Имотът е нарочно усамотен, но не и напълно несигурен. На около 30 метра от дома има заключена порта, а в къщата за гости живее добре сложен, млад пазач.

В онази нощ най-близките съседи на Шарън семейство Кот се събуждат от изстрели, идващи от посока на нейната къща, някъде между 00:30 и 1:00 ч., но тъй като не чуват нищо повече, се връщат обратно в леглата си.

По същото това време мъж, който надзиравал детски къмпинг на около километър и половина разстояние, чува пронизителен писък: „О, Боже, не, моля те не! О, Боже, не, недей, недей…“.

Той обиколил района с колата си, но не забелязал нищо необичайно.

Кучетата на един близък съсед се разлайват някъде между 2:00 и 3:00 ч. Той станал от леглото и се огледал наоколо, но тъй като всичко изглеждало наред се върнал да си легне.

Частният охранител, нает от собственика на едно от съседните богаташки имения, помислил, че чува изстрели малко след 4:00 ч. и се обадил в офиса. Охранителната фирма на свой ред се свързала с полицията в Лос Анджелис и подала сигнал за нарушаване на реда. Офицерът, който приел обаждането, казал: „Надявам се, че няма да си имаме работа с убийство; току-що получихме сигнал от този район за женски писъци“.

Икономката на Шарън Тейт, Уинифред Чапмън, пристига на работа малко след 8:00 ч. Тя забелязва нещо, приличащо на телефонна жица, да виси над портата. Чапман бутнала контролния механизъм и вратата се отворила. Докато вървяла към къщата, забелязала, че на алеята е паркирана някаква непозната бяла кола „Рамблър“.

Когато стига до къщата, тя изважда ключа от скришното му място и отключва задната врата. Щом влязла в кухнята, икономката проверила телефона и установила, че не работи. Тръгнала към всекидневната и забелязала, че предната врата е отворена и навсякъде е оплискано с червени петна. Тя погледнала през вратата и видяла две локви кръв и едно тяло, лежащо на моравата.

Два дни по-късно в къщата им са намерени мъртви съпрузите Лено и Розмари ла Бианка.
С кръвта на жертвите на стената е написано "Helter Skelter" (песен на Beatles). На корема на Лено била изрязана думата War (война).
Кичури коса на Менсън са открихи заплетени в кутия под мивката.  

На 12 октомври 1969 година Чарлс Менсън и привържениците му са арестувани в ранчото им в Дед вели в Калифорния. Официалното обвинение е кражба на коли, но вече са заподозрени за убийствата.

Hито една история за култове не би била пълна, ако не споменем най-известния окултен водач на Лос Анджелис - Чарлс Менсън, и неговото т.нар. семейство.

Менсън е несбъдната рок звезда, която събира съмишленици по калифорнийския брях в края на 60-те. Първо спира в Сан Франциско, а после се заселва в Ел Ей.

Вдъхновен от учението на Дейл Карнеги и книгата му "Как да печелим приятели и да влияем на другите", Менсън се превръща от дребен престъпник в един от най-известните култови лидери на 20-и век.

Пътят му бързо се обръща към злото.


Безброй книги, филми и изследвания са направени по случая Менсън.

Самият той се е превърнал във феномен на попкултурата с цитати в песни или кавъри на негови собствени парчета.


Никой друг затворник в САЩ не е получавал повече писма от фенове. Кичур коса на Менсън се продава в интернет за 3000 долара.

Съпричастен към тази неспирна слава на Чарлс Менсън е и най-големият му враг.

Винсънт Булиози – прокурор в процеса срещу него, продава 7 милиона копия от книгата си "Helter Skelter", с което тя се превръща в най-големия криминален бестселър по истински случай за всички времена.

В процеса основната задача на прокурора била да докаже персоналната вина на Менсън, защото поне в случаите Тейт и Ла Бианка не са намерени доказателства той лично да е убил - оставил е привържениците му да убиват.

Булиози смята Менсън за психопат с изключително манипулативен характер и така несъзнателно очертава стереотипната представа за сериен убиец.

За прокурора мотивът за убийствата е схващането на Менсън за расова война на чернокожите срещу белите, която предсказвал.

/30

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове