Манджите на баба: Чушки, пълнени с ориз

Манджите на баба: Чушки, пълнени с ориз - картинка 1

Класика в жанра, нали!

Време е за добрата стара класика в кухнята! Напоследък май всеки може да готви суши, а къде останаха вечните бабини рецепти?
В няколко седмици ще ви върнем в дневната на баба, където лесните български гозби са на почит.

А освен това са и много вкусни!

Днес ви предлагаме класическа рецепта за чушки, пълнени с ориз и кайма. Ако сте от Варна, поясняваме - чушките са същото, на което казвате пиперки! ;)

Необходими продукти:
4 червени чушки
100 г бисерен ориз
200 г кайма
1 морков
1 малка глава лук
1/4 връзка копър
1/4 връзка магданоз
1 щипка кимион
2 скилидки чесън
2 с. л. олио
зехтин за поливане
сол и черен пипер на вкус

за соса:
1 лимон
1 с. л. брашно
1 с. л. олио
1/4 ч. л. пушен червен пипер
200 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Лукът и чесънът се наситняват, а морковът се настъргва.
Зеленчуците се запържват в олиото, добавя се каймата и се бърка, докато се получат трохи.
Сипва се измитият ориз и се готви, докато оризът стане стъклен. Налива се малко вода и щом се абсорбира, се дърпа от котлона.
Прибавят се наситнените магданоз и копър, овкусява се със сол, черен пипер и кимион и се разбърква.
Чушките се пълнят със сместа. Подреждат се в тава и се налива около 1 пръст вода. 

Покриват се с капак или алуминиево фолио и се пекат 40 минути на 180 градуса, а след това се допичат без фолио за още 20 минути.
Сосът се приготвя като брашното се запържва в олиото. Налива се бульонът. Добавят се сокът от лимона. Слага се пушеният пипер и се овкусява със сол и черен пипер.
Чушките се сервират със соса.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове