Мая Манолова се ядоса достатъчно, ще се кандидатира за кмет на столицата

Мая Манолова се ядоса достатъчно, ще се кандидатира за кмет на столицата - картинка 1

Не била лява или дясна, приема подкрепата на всеки един гражданин на София

Омбудсманът Мая Манолова официално влиза в битката за кметския стол в София като независим кандидат.

Утре (днес-бел. ред.) ще подам оставка като омбудсман, за да се кандидатирам за кмет на София". Това съобщи тя в страницата си във Фейсбук с видео, заснето по време на неформална среща с граждани късно снощи. 
Можех да изляза в неплатен отпуск, но нямам нужда от застраховка. Кандидатирам се смело и почтено“, заяви още Манолова.

Главни инициатори на срещата на Манолова с граждани, публични личности и НПО-та бяха актьорът Христо Чешмеджиев, певицата Кристина Димитрова, музикантът Дани Милев, режисьорът Максим Генчев, тенорът Калуди Калудов и педагогът Ирена Пейкова. Те бяха единодушни в очакването гражданската защитница да оглави и поведе промяната както в София, така и в цялата страна.

Днес тя ще подаде оставка от позицията си на граждански защитник. От сдружение „Промяна за София” съобщиха, че на срещата е решено да бъде сформиран инициативен комитет за издигането на независимата гражданска кандидатура на Мая Манолова за кмет на София. Събирането на подписка в подкрепа на Манолова започва на 6 септември.

В подкрепа на Манолова трябва да се съберат 2 500 подписа. От 10 септември стартира набирането на доброволци за изграждането на граждански инициативи на територията на цяла България под наслова „Промяна за София и България“.

 

Започва и набирането на доброволци за граждански застъпници и наблюдатели, които да гарантират прозрачността и честността на местния вот, както и да предотвратят опитите за всякакви манипулации и фалшификации на предстоящите избори.

Гражданите, участвали в срещата, поискаха омбудсманката да стане флагман на общонационално движение и да подкрепи независими кандидати за кметове и общински съветници в цялата страна. Освен това, поради ограниченото време те ще отправят апел към малките партии, необвързани със статуквото, които не са компрометирани и не участват във властта, да предоставят съдебните си регистрации и на 100% да отворят листите си за гражданите. Така, според тях, хората ще имат възможност сами да издигнат и изберат своите представители в местната власт.

Мая Манолова изрази очакване за гражданска подкрепа, като покани всички желаещи в инициативния комитет. Тя посочи, че ще открие кампанията си на 4 септември в 10 ч. в зала 10 на НДК.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове